Egyszer akad egy olyan este, amikor nemcsak a tányérokat, hanem a szívünket is betöltik a kastély fényei, a régi falak hangjai, az ízek, az illatok, a történetek. Tavaly, amikor először jártunk „főúri vacsorán” a Wenckheim-kastélyban, mindenki magával vitt onnan valamit: egy-egy gondolatot, egy receptet, egy pillanatot, amit azóta is kedvvel idéz vissza. Egy ilyen estén az idő megáll, az emlékek megmaradnak, s ezért most ismét felkészül a kastély, hogy összehozzon mindenkit, akit egy kis időutazás varázsa, a főúri ételek íze, a regény világba cseppentő történetek, a szalonzene dallamai érdekelnek.
Tisztelt Nagyérdemű!
WENCKHEIM KRISZTINA grófnő
tiszteletére rendezett főúri vacsorára invitálja Önt Bauer Barbara író és Fodor Mihály séf. A leggazdagabb árva otthona várja Kígyós népét, a vármegye és az ország tagjait, az irodalom kedvelőit, a főúri étkek ínyenceit, a szalonzene rajongóit, és mindazokat, akik örömmel részesei lennének egy időutazásnak.
Mielőtt kezdetét veszi a főúri vacsora, a kastély lovardájában Fodor Mihály séf a szemük láttára készíti el a korabeli szakácskönyv fő fogásait, amihez a köretet Bauer Barbara író kínálja az irodalom tálcáján.
A bemutató után a neves vendégsereg átvonul a pompás, kivilágított kastélyba, ahol rímek és muzsika szórakoztatja az egybegyűlteket, majd a neves nagyságok, Önök elé pompás vacsorát tálalnak. Gál Csaba zongoraművész és Galambos Hajnalka énekművész szalonzenéjének aláfestésével megkezdődik a vacsora.
Hogy eme különös alkalom emlékezetes maradjon, a hölgyek a ház különleges receptjeivel térhetnek haza.
A kastély és az est hangulatához illően a hölgyek önmaguknak is tetszetős ruhában, míg az urak fess öltözékben jelenjenek meg!
És ahogy egykoron, részvételi szándékát válaszlevélben – a lentebb megadott módon - szíveskedjék mielőbb tudomásunkra hozni!
2025 augusztus 9. - Az est programja:
- 17:30 – ÉRKEZÉS: Szabadkígyósi Wenckheim-kastély, I-es kapu
- 18:00 – WELCOME DRINK a kastély lovardájában
Az eseményt megnyitja: Kocsis Klára, a Wenckheim-kastély igazgató asszonya
ÉTELBEMUTATÓ a Könyvben megjelent ételek helyben a nagyközönség előtt elkészítve,
Flying szervizben a vendégeknek kínálva. - Miközben Bauer Barbara XIX. századból fennmaradt történetekkel szórakoztatja a vendégeket,
Fodor Mihály mesterszakács a Wenckheim család fennmaradt receptkönyvében szereplő főúri fogásokat a közönség szeme előtt készíti el. - 19:00 – KÖSZÖNTŐ a kastély egykori nagyebédlőjének teraszán
ÜLTETETT VACSORA
LÁTVÁNYOS GRILLEZÉS, TÜZES ÉTELSHOW, ahol a séf a vadakat pálinkával illeti, és tűz alá veti
KÖTETLEN BESZÉLGETÉS - A szalonzenéről Gál Csaba zongoraművész gondoskodik.
- 22:00 – AZ EST ZÁRÁSA
Az est minden részét válogatott, a múlt ízeire épülő ételek kísérik, amit semmilyen más helyszínen nem élvezhet ilyen kiválasztottsággal.
Menűsor:
Fodor Mihály séf és két meghívott szakácskolléga ételbemutatóval egybekötött főúri vacsorája. Korhű alapokon, modern technológiával, irodalommal fűszerezve.
Látványfőzés – flying szervízben kínált finger food falatok
- Három séf együttműködésében, a vendégek között mozgó elegáns szervízzel:
- Vad májpuding málnás rozépezsgővel – bársonyos textúra, üde pezsgőhabbal koronázva
- Tökmagos pirított kenyérre halmozott, flambírozott birsalmás libamáj – a gyümölcsök édessége és a libamáj mélysége tűzön egyesítve
- Szarvaspástétom mézes sütőtökkel – karakteres, vad inspiráció, őszi ízjegyekkel
- Welcome ital:
Frissítő házi limonádé – könnyed üdvözlet az érkezés pillanatában - Leves:
Szarvas consommé füstölt zellerrel és fűszeres répakaviárral
A klasszikus vadleves új köntösben – áttetsző, mély ízvilág, látványelemként, az asztalnál szervírozva. - Főétel:
Őzragu gesztenyével, selymes burgonyakrémmel és fekete ribizlivel
A gazdag ízek találkozása, erdei inspirációval – barokk hangulatot idéző, harmonikus fogás. - Látványétel a séfek bemutatóján:
Karamellizált gyümölcságyon pirult vaddisznóérmék illatos szőlőlángoltatással
Az este fénypontja: tűzzel, hővel, történetekkel tálalva – látványos gasztronómiai élmény három séf előadásában.
Kísérője: vajas mogyoróburgonya - Desszert:
Wenckheim Friderika kedvence – meggyes-vaníliás sütemény fényes tojáshabbal
Egy csipetnyi nosztalgia és otthonosság, édes emlék a múltból.
+
Fahéjas kalács – az ókastély íze
A sütemény, amely elűzte a bánatot – a nagymama illatos konyhájából a vendégek asztalára.
Íme a részletek:
- Időpont: 2025. augusztus 9. szombat 18 óra
- Helyszín: Wenckheim-kastély (Szabadkígyós, Áchim András utca 23.)
- Az est házigazdája: Bauer Barbara író és Fodor Mihály mesterszakács
- Részvételi díj: 22.900 Ft / fő
A jegyek kizárólag elővételben vásárolhatók meg!
Helyszíni jegyértékesítés nem lesz. - Jegyvásárlási pontok:
Kornélia Étterem (Békéscsaba, Baross u. 9–21.)
Kornélia Bisztró (Békéscsaba, Andrássy út 51.)
Kornélia Grillbár (Békéscsaba, Andrássy út 10.)
Aranyecset Étterem – Munkácsy Hotel (Békéscsaba, Kórház u. 4.) - További információ:
Telefon: 06-20-422-7131
Email:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ha itt jártál, már tudod: ez nem csak vacsora, hanem egy új történet, amit magaddal viszel. Tavaly a kastélyban tudtuk, mit jelent, amikor nemcsak az ételek, hanem a történetek is színre lépnek. Esetünkben a vacsora nem csupán az ételt jelenti, hanem utazást is: vissza a múltba, összefonva a mai nap varázsával. Idén újra meghívunk mindenkit, aki szeretne kipróbálni valami újat – és valami igazit.
Aki szívesen elmerülne a múlt emlékeiben, annak ajánljuk korábbi, első estélyünkről szóló cikkünket is.
Egy estélyen jártunk a kastélyban - könyvbemutató
Ha máskor is szeretnél hasonló híreket olvasni, tudod mi a teendőd?!