A húsipar történetéről szóló beszélgetéssel érkezik Gyulára a Rubicon és az Iparkamara sorozata. A Rubicon-est helyszíne a gyulai Almásy-kastély bálterme.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Rubicon 2024 őszén új programsorozatot indított, hogy országszerte létrehozott eseményeken mutassa be a magyar vállalkozások történetének hőskorát és legfontosabb szereplőit. Az eseménysorozat célja, hogy a legújabb kutatások és vezető piaci szereplők segítségével a széles közönség számára új képet rajzoljon a nagy múltú hazai vállalkozások sikereiről.
A Rubicon és az Iparkamara programsorozata bemutatja a magyar gazdasági siker különleges szereplőit a 19. század közepétől az I. világháborúig, és összehasonlítást kínál a kortárs vezető piaci szereplők meghívásával.
Gyulára a magyar húsiparról szóló programjával érkezik a sorozat – a helyszínválasztás nyilván nem véletlen. Az olyan magyar városok, mint Gyula éppen a húskészítményeik miatt kaptak új hírnevet.
Az iparág legnépszerűbb termékei közé tartoznak a szalámik és a hasonló fűszeres készítmények. A 19. századi modernizáció nemcsak a gépgyártásra vagy a malomiparra hatott, hanem átalakította a húsok, különösen a sertéstermékek készítését és tartósítását is.
Az első szalámikat a Magyar Királyságba áttelepült olasz mesterek készítették, akik az új ízek mellé új munkalehetőségek százait is megteremtették. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején már saját magyar márkák is megjelentek, mint például a Herz és a Pick szalámik. A Pick Márk nevéhez kötődő szalámigyárhoz a kezdetektől fogva az innováció és a minőség kötődik, amelynek fényében nem meglepő, hogy a 20. század elején számos rangos díjat nyert el termékeivel. A gyár egyik első és máig legismertebb készítménye a téliszalámi, amely mára világhírű termékké vált.
A július 10-én 18 órakor kezdődő esemény szakértői olyan kérdéseket válaszolnak meg, mint például, hogy kik voltak az első olasz szalámikészítők, és miért jöttek Magyarországra? Hogyan modernizálódott a magyar húsipar, és mely termékek váltak a társadalom igazi kedvenceivé? Miként élték túl az olyan hazai márkák, mint a Pick a világháborúkat és a kommunista államosítást?
A Rubicon-est meghívott szakértői Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke és Blaskó Barbara, a Debreceni Egyetem történésze. A beszélgetést Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa vezeti.
Az Almásy-kastély báltermében 2025. július 10-én (csütörtökön) 18 órakor kezdődő eseményen a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
A részvételi szándékot a regisztrációs űrlap kitöltésével tudják jelezni az érdeklődők. A link elérhető az Almásy-kastély Facebook felületéről is.