Múzeumok Őszi Fesztiválja

Könnyen fogyasztható a Múzeumok Őszi Fesztiválja Gyulán

Minőségét megőrzi! mottóval kezdődött 2024. szeptember 30-án a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat. A november 10-ig tartó kezdeményezéshez idén is csatlakoztak a gyulai kiállítóhelyek.

A 2024-es Múzeumok Őszi Fesztiválja a folyamatosan alakuló és az elmúlt években forradalmi változásokat megélő gasztronómiai kultúra összetett kérdéskörét, és ennek múzeumi vonatkozásait állítja középpontba.

A gyulai kiállítóhelyek Könnyen fogyasztható című eseménysora is a gasztronómia köré szerveződik. A cím kettős: egyfelől utal az őszi fesztivál témakörére, kifejezi azonban egyúttal a fürdőváros kiállítóhelyeinek a hétköznapokban is megjelenő szándékát a könnyen befogadható ismeretátadásról.

A gyulai események elsősorban a helytörténetre koncentrálnak, kóstolóval kiegészítve az elhangzó információkat. Nem egy ilyenen egykori ételek megízlelésére is lesz lehetőség. Van azonban olyan program is a kínálatban, amely az étel és az ember kapcsolatának talán legjelentősebb és legtöbbeket érintő mai problémájára reagál: az ételallergiára. Egy októberi rendezvény például a speciális étkezések fontosabb jellemzőivel ismerteti meg az érdeklődőket az Almásy-kastélyban, a gluténmentes táplálkozásról pedig külön is szól majd egy rendezvény ugyanott. Szintén a kastélyban az életünk minőségére, teljesítőképességünkre, mentális egészségünkre kiható egészséges étkezésről is lesz receptajánló előadás.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja Gyulán az országos kezdést egy nappal megelőzve indult; szeptember 29-én, Mihály napon ugyanis az Almásy-kastély Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításához kapcsolódva rendeztek tematikus tárlatvezetést többek között arról: milyen témákat szeretett festeni, hogyan alkotott, kik voltak a barátai és szerelmei, és mik a kedvenc ételei a festőfejedelemnek.

A gyulai múzeumi szakemberek gondoltak a pedagógusokra is. Élményprogramok a tanteremben és az osztálykirándulásokon címmel múzeumpedagógiai programkínálatukat mutatják be, hogy segítséget nyújtsanak, miként építhetik be munkájukba akár online is elérhető szolgáltatásainkat, illetve hogyan teszik élménytelivé és ezzel felejthetetlenné a nálunk tett osztálykirándulást. Mivel online eseményről van szó, ahhoz az ország bármely pontjáról csatlakozhatnak a pedagógusok.

KOHÁN Képtár

 

PROGRAMOK

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2024
Könnyen fogyasztható
szeptember 30. - november 10.

 

Szeptember 29. (vasárnap) 11.00

MUNKÁCSY fesztelen

Elsötétednek a festményei, asztalosinas volt és van egy alkotása az Országházban is. Ezeket mindenki tudja.

Minket az is érdekel Munkácsy Mihályról, hogy milyen témákat szeretett festeni, hogyan alkotott, kik voltak a barátai és szerelmei, és mik a kedvenc ételei. Mihály napon, a névnaphoz talán jobban illeszkedve, a hangoskodás helyett inkább a legszemélyesebb infók átadását választottuk köszöntésül.

Munkácsy-kiállításunk Mihály-napi tematikus tárlatvezetése után megkóstolhatjátok az aszpikos tojást, a festő egyik kedvencét is.

A program Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításunk kísérő rendezvénye.

Részvétel: belépőjeggyel

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 5. (szombat) 10.15

Finomságok a Ladics-házban (szobaszínház)

A program során megismerkedhetnek az érdeklődők a 19. században a polgárság körében népszerű ételekkel és ételkészítési szokásokkal, a háztartás vezetésével. Ladics Lászlóné háztartási naplójában szereplő habtorta az előadás után megkóstolható.

Belépőjegy: 2600 Ft/fő

Helyszín: Ladics-ház

 

Október 5. (szombat) 15.00

Édes élet – kis gyulai cukrászattörténet

Jók vagyunk várban és fürdőben, gazdag a város történelme is. Bár kevesebbet tudunk róla, nincs azonban szégyenkezni valónk cukrászdák és cukrászdinasztiák tekintetében sem. Most pótoljuk a hiányosságot: édességek és érdekességek szóban, képekben és ízben. Bebizonyítjuk, hogy az ország harmadik legrégebbi cukrászüzletén túl is volt (és van) cukrászélet Gyulán.

A sok elméletet követően pedig az Erkel-tortával tartunk gyakorlati bemutatót.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

Október 5. (szombat) 16.00

Finom falatok világa

Hol elképeszteni, hol megijeszteni, hol szórakoztatni fogunk a barokk korban kezdődő gasztrotörténeti időutazásunkkal. A programon ugyanis arról hallhatsz, hogy milyen különleges alapanyagokat és hogyan használtak fel az ételek elkészítéséhez a kastélyban, s azokból végül mi került az asztalra. Megszámoljuk, hány fogásból állt az étkezés és belepillantunk egy korabeli szakácskönyvbe is. Az időutazókkal a különböző korokban használt sütő- és főzőedényeket is megismertetjük. A nemesek által fogyasztott és népszerű finomságok látványosan megelevenedő világát még vonzóbbá teszi a heróka (ismertebb nevén a csörögefánk) kóstolása.

Belépőjegy: 1900 Ft/fő

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 11. (péntek) 15.00

Gyulai gasztroséta

A kultúr- és hadtörténet mellett gasztrotörténeti helyszínei is vannak Gyulának a több mint százéves Százéves Cukrászdával, Gyula régi éttermével, a híres gyulai kolbász központi épületével, vagy a Stéberl-házzal. A Ladics-háztól a Ladics-házig tartó kört uzsonnával egészítjük ki.

Belépőjegy: 1600 Ft/fő

Gyülekező: Ladics-ház

 

Október 12. (szombat) 10.15

Ételed a gyógyszered

A speciális étkezések fontosabb jellemzőivel ismertet meg dietetikusunk. Egyre többen érzékenyek az ételek különböző összetevőire, úgyhogy biztosan népszerű lesz a cukor-, glutén-, tej-, laktózmentes diétákkal és a különféle mintaétrendekkel foglalkozó előadás.

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 12. (szombat) 12.00

Megesszük a kiállítást

A Kohán Képtár a vizuális élmények helyszíne. Ezen az eseményen szobrokat állítunk ki, amelyek azonban kivételesen több érzékszervünkre is hatnak: nézzük, szagoljuk és kóstoljuk is majd azokat. Mindegy, hogy a vizualitás vagy a gasztronómia vonz inkább, az ehető kiállítás mindenképp különleges élményt nyújt.

Belépőjegy: 1800 Ft/fő

Helyszín: Kohán Képtár

 

Október 12. (szombat) 15.00

Hasba magyar!

A fülünk helyett ezúttal a gyomrunk után indulunk felfedezni a nemzetet a zene házában. Nemcsak a muzsikában léteznek ugyanis magyar sajátosságok, hanem a gasztronómiában is. Számba (szádba, szánkba) vesszük, milyen hagyományos magyar ételek léteznek, és melyek azok, amelyeket elsősorban csak mi fogyasztunk.

Kóstolni a rétest választottuk a sok közül.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

Október 13. (vasárnap) 11.00

Látványkonyha a várban

Nemcsak vitézei, kovácsa és solymásza van a gyulai várnak, de egy hatalmas kemencéje is, amely a 18. század óta szolgálja ki a várnépet. Ezen a napon ismét felfűtjük, hogy megmutassuk, hogyan használták eleink, és megismerkedhess a sütési folyamattal is. Garantáljuk az élményt, ahogyan a kóstolót is.

Részvétel: várbelépővel.

Helyszín: Gyulai Vár

 

Október 18. (péntek) 15.00

Élményprogramok a tanteremben és az osztálykirándulásokon

A gyulai kiállítóhelyek mára egyértelműen az élményszerű tudásátadásra rendezkedtek be. Persze ez nem pusztán az egyedi látogatók esetében igaz, garanciát vállalunk a hozzánk érkező közösségek látványos és izgalmas edukációjára is.

Ezen az eseményen kiállítóhelyeink múzeumpedagógiai programkínálatát mutatjuk be, közösen is gondolkodva akár a pedagógusokkal, hogyan építhetik be munkájukba (akár online is elérhető) szolgáltatásainkat. Segítséget nyújtunk az osztálykirándulást szervezőknek is azzal, hogy tájékoztatást adunk, miként tesszük élménytelivé és ezzel felejthetetlenné a nálunk tett látogatást. Két múzeumpedagógusunk természetesen a párbeszédet is örömmel vállalja az érdeklődőkkel, akik – az online eseménynek köszönhetően – az ország bármely pontjáról csatlakozhatnak kezdeményezésünkhöz.

A részvétel díjtalan, de e-mail cím megadásával előzetes jelentkezéshez kötött.

Regisztráció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

Október 18. (szombat) 18.00

Vitézek vacsorája

A történelmet fogod megkóstolni, ha a vár vitézeivel töltöd ezt a néhány fertályórát. Szablyavívás bemutatójukat követően megízlelheted a vacsorájukat, amelyet finom borok és gyümölcsökből vagy gyógynövényből készült frissítők fűszereznek.

Előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: az Almásy-kastély ajándékboltjában vagy a +36 66 650 218 telefonszámon.

Belépőjegy: 4700 Ft/fő

Helyszín: Gyulai Vár

 

Október 19. (szombat) 15.00

Gyulai gasztrománia

Mondd, hogy gyulai, és jön a válasz: vár, fürdő, kastély, kolbász. Azt tehát tudjuk, hogy híres a gyulai kolbász; de vajon azt is, hogy mióta, minek és kiknek köszönhetően? És mi a helyzet a többi gyulai gasztronómiai hagyománnyal? A méltán híres gyulai kolbász kóstolásával ízesítjük az előadást.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

Október 20. (vasárnap) 11.00

Hódítók csemegéje

Gyulán 129 évet töltöttek az oszmánok, olyan jó volna tudni, milyen ételeket ettek. Mit szólnál, ha elárulnánk, hogy egyiket-másikat te magad is fogyasztod még? Érdekességeket hallhatsz, jellegzetes csemegéket kóstolhatsz az oszmán-török gasztronómiából ezen az előadásunkon.

Belépőjegy: 3200 Ft/fő

Helyszín: Gyulai Vár

 

Október 26. (szombat) 10.00

Gluténmentesen is finomat!

Büntetésként, örökös lemondásként kell leélniük az életüket a gluténérzékenyeknek? Annyi mindenre van már válasza a tudománynak és a gasztronómiának, miért épp erre ne lenne? Gasztronómiai programunkon a gluténmentes diétát jól ismerő séf vezetésével bizonyítjuk: gluténmentes alapanyagokból is lehetséges finom ételeket készíteni.

Előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: az Almásy-kastély ajándékboltjában vagy a +36 66 650 218 telefonszámon.

Belépőjegy: 600 Ft/fő

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 27. (vasárnap) 11.00

A középkor asztalánál

Az ismeretlensége ellenére (vagy épp annak okán) oly izgalmas középkori gasztronómia a támája ennek a programunknak. Tudjuk, hogy érdekel: miket ettek és milyen ételeket szerettek akkoriban, vagy hogy milyen fűszereket használtak. Az ételek elkészítése és a tartósítás titkainak felfedése után még az is kiderülhet: létezett gasztronómia a középkorban is. Az előadáson középkorban kedvelt finomság kóstolásával teheted próbára a bátorságodat.

Belépőjegy: 3200 Ft/fő

Helyszín: Gyulai Vár

 

November 9. (szombat) 15.00

Magyar Tudomány Napja

Jót enni = jól lenni

Az egészséges étkezés kihat az életünk minőségére, teljesítőképességünkre, mentális egészségünkre.  Nemcsak elméletben adunk válaszokat arra, hogy milyen ételek járulnak hozzá a jó egészségi állapothoz, és hogy milyen ételkészítési technikákkal készítsük el azokat, egészséges finomságok receptjeivel is segítjük, hogy egészségesebb légy.

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély

 


Amennyiben nosztalgiázni támadna kedved, olvasd el B. Koltai Gabriella írását, mely 22 éve született:

Gyulán idén is történik valami...

Friss

Ha október 23-án Békéscsabára indulsz, ne feledd: a délelőtt egy...
Fellépők egész sora érkezik és koncertezik az idei, 28. Csabai...
Hagyományőrző forgatag és gazdag ízek várják az érdeklődőket...
A Békés városban élők és érdeklődők együtt emlékezhetnek az 1956-os...
A Békés Megyei Könyvtár izgalmas, tematikus programsorozatot kínál...
Október közepén különleges kalandra hív a Munkácsy Mihály Múzeum: a...
Október 10-11-én Békésszentandrás sportpályáján színvonalas zenei és...
Október 8-án igazán izgalmas program várja a könyvszerető közönséget...
Az Egy bolond négyet csinál című kabaréest Rejtő Jenő szellemes...
Mihez kezdünk az idővel, ha hirtelen kevés lesz belőle? Az ég minden...

Galéria ajánló

Kedvenceink

május 10 Hírek
Ezen a hétvégén rendezik Gyulán a hagyományosnak számító Gyulai Virágok Fesztiválját. Szombat reggel felkerekedtünk, s mi is körülnéztünk a pompás standokon, s mint az fotóinkból kiderül, ez a...
március 30 Hírek
Hazafelé robogtunk a négysávoson. Teljes nyugalommal hallgattam a kedvenc podcastomat, amikor Ildikó kérdése törte meg a „csendet”: - Meg sem kérdezted melyiket választottam! Na, erre a kérdésre nem...
március 23 Hírek
Szombaton változatos programokkal várta a látogatókat a szülinapos Almásy-kastély. Mi a Tacskótalálkozón jártunk, melyet már negyedjére rendeztek meg. Interjút kértünk több rövidlábútól is, de...
január 31 Hírek
Buliztam már Kádárékkal, tomboltam Kádár Ferenc dévaványai pásztorember dalaira, muzsikáltam is azokat, de eddig a Kádár famíliával kapcsolatban a POP műfajban nem kellett megmerítkezzek. Eddig...
január 29 Hírek
Kíváncsi vagy rá miért? Megszokhattad már, hogy a mi életünk Ildikóval kalandos. A leghétköznapibb történések is megoldandó faladatként tornyosulnak elénk. Így történt ez tegnap is. Hivatalosak...
január 11 Hírek
Izgalommal telve ébredtem ma reggel. Ebédnél már kicsit összerándult a gyomrom, de ezzel más is így lenne, ha oly veszélyes kalandra vállalkozna, mint ma én. Hivatalosak vagyunk az Esküvő...
január 07 Hírek
Újévi koncertre invitáltak bennünket a hétvégén Szabadkígyósra, s mivel vágytunk némi lazább szórakozásra, természetesen felkerekedtünk. Klasszikus és laza? Igen. Neked sem lehet más tapasztalatod,...
december 11 Hírek
A "Korábban írtuk" sorozatunkban egy éppen 22 éve megjelent írást ajánlunk figyelmetekbe. A békéscsabai FEK-be akkoriban egy kiállítás erejéig ellátogatott a TV Maci, akit természetesen bábfigura...
november 26 Hírek
Megvallom, engem elsőre sokkolt a hír, mivel eddig azzal sem voltam tisztában, hogy a Mikulásnak saját építménye lenne a megyeszékhelyen. Viszont semmiképp sem vehettem kacsának – stílusosan sarki...
november 24 Hírek
A délelőtti gyermekprogramok után, melyekről tegnap beszámoltunk nektek, délután és este már nem csak kísérőként várta a felnőtteket a Csaba Center szülinapi bulija. Természetesen a mi helyünk is...
november 21 Hírek
Láttatok már Csaba Center szülinapot szerdán? Esetleg csütörtökön? Persze, hogy nem, hiszen mindig szombaton tartják, hogy a buli után másnap kialudhasd magadat! „Különleges egybeesés az idén, hogy...
november 20 Hírek
Nem hiszitek el, már megint színházban voltam. Veszélyes ez, mert-előbb utóbb azt fogjátok gondolni, hogy kultúrlény volnék! Pedig kedves ismerőseim...? És hát ugye nem csak a büféig jutottam el,...
november 01 Hírek
A Ladics-házba megérkezvén egyértelműen jeleztük jöttünk szándékát, miszerint meghívót kaptunk Ladics-tárgyak átadására, de a recepción ülő tanárnő olyan szuggesztíven és átéléssel beszélt a...
október 31 Hírek
A ránézésre jórészt nyugdíjas közönség nagy meglepetésére felcsendült a zongorán a „Süssünk, süssünk” Bartók Gyermekeknek című ciklusának első kötetéből. Miközben csodásan zengett a zongoramuzsika a...
október 29 Hírek
Ilyentájt minden évben unalmasan hangzik el valamely ismerősünk szájából: "Nálunk nincs Halloween, nálunk Mindenszentek van." Én pedig határozottan állíthatom, hogy még gyermekkoromban is...
október 27 Hírek
Szombaton kolbászgyúró versenyt is rendeztek a Csabai Szlovák Vásáron, ahová szokásunkhoz híven kicsit korán érkeztünk. A segítők még pakolták a padokat és a vájlingokat, a sátrak alatt pedig az...
október 24 Kék Bolygó
Ifjúkoromban sokat jártam a Békés környéki tájat. Túráztam, olykor horgásztam és sok esetben fotóztam. Megviselt negatívok őrzik ezek emlékeit, valamint a leharcolt ZENIT 12XP. Az elmúlt években...
október 23 Hírek
Nemzeti ünnepeinken, mint a main is, általában eluralkodik rajtunk a politika, s szónokaink megszólalásait legtöbbször ez hatja át. Gyulán viszont rendszerint figyelnek arra is, hogy valamilyen...
október 19 Hírek
Régi kapcsolatom van ám Patkó Bandival. Lehettem úgy 17 éves, ültünk Hegedűsnével – aki akkor még egyszerűen „anyu” volt – a konyhában, s együtt füleltük a Bécsből hozott Tobishi kazettás magnót....
október 16 Hírek
De hogyan is történt? OK, elmesélem, úgyis szeretem magam égetni. Reggel megérkeztem a színházhoz. Lenyomtam a nagykapu kilincsét a megszokott módon (mármint ahogy azt huszonötéve megszoktam),...
szeptember 29 Hírek
Onnan folytatnám, ahol a minap félbehagytam. Csütörtökön egy estélyre voltunk hivatalosak a kastélyba. Melyik kastélyba? Természetesen a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyba. Persze, persze, a múltkor...

Videó ajánló