A Biokultúra Egyesület Békési helyi csoportja 1991-ben alakult. A csoport tagjai teljes mértékben egyetértenek a Biokultúra Egyesület céljaival, ezért is csatlakoztunk az országos szervezethez. Fontosnak tartjuk a biogazdálkodás széleskörű elterjesztését, a termékek minősítését, az egészségesebb, tisztább környezet és egészséges életmód kialakítását, a minőségi termelést.

Csoportunk igényesen szervezett és lebonyolított rendezvényekkel ismertséget és elismerést szerzett Békés városban és környékén. Tevékenységünket a Városi Művelődési Központ segítségével végezzük. Helyet, előadókat biztosítanak, illetve segítik a szervezést, valamint szakmai tanácsot adnak a pályázatokról, a szervezeti életről, szervezési kérdésekről.

A csoport kezdettől fogva együttműködik a helyi Kertbarát Körrel, minden szakmai tevékenységünkre meghívjuk őket és a meghívás kölcsönös. A békési Gazdakörrel és a helyi környezetvédő klubbal is jó a kapcsolatunk. A mezőgazdasági szakképző intézetekkel is igyekszünk tapasztalatokat cserélni, pl. a helyi Farkas Gyula Mezőgazdasági, Ipari Szakképző Intézet és Gimnázium, a gyulai Mohácsi Mátyás Kertészeti Szakközépiskolával, valamint a szabadkígyósi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Intézettel. Vannak olyan iskolai tanulók, akik szakdolgozatuk témájául a biotermesztést választották. Megkeresésükre szakmai segítséget adunk.

Csoportunk tagjai minden országos biokultúra rendezvényen képviseltetik magukat. Kapcsolataink az utóbbi időben tovább szélesedtek. Gyakran vannak vendégeink más településekről, akik érdeklődnek a biotermesztéssel kapcsolatos teendőkről. Figyelemmel kísérjük és segítjük a megyében alakuló új csoportok munkáját. Előadóink nagytekintélyű szakemberek, akik előadásaikkal, bemutatóikkal segítik munkánkat.

Vendégeink voltak többek között: Dr. Győrffy Sándor, aki a vetésforgó jelentőségéről, Dr. Márai Géza, a bio-állattartásról, Dr. Roszik Péter a szelíd növényvédelemről, Dn Köhler Mihály a rialittufa használatáról, Dr. Farkas Ilona a biozöldségek táplálkozásbeli jelentőségéről, Dr. Molnár József a kecsketenyésztésről, Dr. Solti Gábor az Alginit talajjavító hatásáról - tartottak előadásokat. A nevekről is arra lehet következtetni, hogy témáink rendkívül széleskörűek. A biogyümölcs termesztéstől a bio állattartáson keresztül a vegyszerterhelés táplálkozásbeli problémájáig minden területet szeretnénk körbejárni. Az előadásokat gyakorlati bemutatók színesítik, amelyeket tagjainknál szervezünk.

A Kertbarát Körrel és a Gazdakörrel évente közös kertészeti bemutatót tartunk, mellyel a szélesebb tömegek érdeklődését szeretnénk felkelteni. A helyi Békési Újságban rendszeresen jelenik meg cikkünk.

Megvalósítottunk egy biogazda tanfolyamot is, amelyet a hallgatók 45 %-a sikeresen elvégzett. Közülük 8 fő ellenőrzött biotermelő. Rendszeresen értékesítik termékeiket a helyi piacon és a békéscsabai "Zöldkosár„ bioboltban. Az érdeklődés folyamatos, szeretnénk ismét egy biogazda tanfolyamot szervezni. Egyik tagunk részt vett biotermelő szakmérnöki képzésen, Gödöllőn. Az ő szakmai segítségére mindig számíthatunk.

A mezőgazdaság, mint gazdálkodó ágazat nagymértékben környezetszennyezővé vált az elmúlt 50 évben. Ezzel veszélyezteti életlehetőségeinket, mivel olyan élelmiszerek kerülnek forgalomba, amelyek előállításához műtrágyát, felszívódó növényvédőszereket, gyomirtókat, tartósítókat és szintetikus színezőket használnak. Ezek betegségeket idézhetnek elő.

A Biokultúra Egyesület Békési helyi csoportja előadások szervezésével, tagjainak példamutatásával kíván harcolni a túlzott vegyszerfelhasználás ellen és bebizonyítani, hogy műtrágyák és mérgező növényvédőszerek nélkül is lehet eredményesen gazdálkodni.