Nagymamák vagy a leendő nagymamák közül bizonyára emlékeznek néhányan arra a Csehszlovák rajzfilmsorozatra, ami egy cicusról és egy kutyusról szólt.

A cicus karcsú, fehér, bundáját nyalogató, a kutyus csapzott szőrű, szeleburdi.

Két évvel ezelőtt a szlovákiai Martinból két bábos érkezett, és a megye szlovák nyelvet tanuló óvodáiban, iskoláiban bemutatta ezt a történetet.

A Napsugár Bábegyüttes tagjai a Megyei Művelődési Központban látták ezt az előadást és sokunknak eszébe jutott, gyerekként mennyire szerettük ezeket a rövid epizódokat.

Már régóta szerettünk volna olyan óvodásoknak, első, második osztályos gyerekeknek szóló bábszínházat játszani, amiben nincsenek rémségek, agresszió, könnyed szórakozást ígér, bája, humora van.

Az előadás létrehozásában J. ?apek történetei nyomán a forgatókönyv megírása volt az első lépés. Szantner Tiborné Juli ötletei nyomán indulhatott a tervezés. Olyan játékhelyszín kitalálására törekedtünk, ami kisebb óvodai csoportokban, könyvtárszobákban, iskolai aulákban - de szabadtéren is - jól elfér. Nem szükséges különleges világítás, a gyerekek kispárnán vagy farönkön ülve is jól szórakozhatnak.

Három jelenetet vittünk színre, ami a mindennapi életből ismerős a gyermekek számára. De van benne egy kis huncutság, meghökkentő fordulat is. A három felvonás mindegyike 15 perc, egymás után, de önállóan is előadható.

Az elsőben egy nagytakarítás, a másodikban születésnapi-névnapi tortasütés, a harmadikban egy kilyukadt nadrág, egy talált kisbaba történetén szórakozhatnak a nézők.

A bábokat és díszleteket tervezte Lenkefi Konrád fia, Zoltán, a megszólaló zenei anyagot a Carmina Hungarica Orff Zenekar Zempléni László zeneszerző és Fodor Katalin karmester hozzájárulásával szerkesztettük. Színpadra állította Nemesné Nagy Éva.

Az előadás három szereplője Ancsin Árpádné, Varga Anikó és Kiszely Anikó jókedve, játéka már sok békéscsabai, mezőmegyeri, köröstarcsai gyereknek szerzett örömet.

Az előadás iránt érdeklődők fenntartónknál, működtetőnknél, a Megyei Művelődési Központban Dombi Ildikónál kaphatnak információt (telefon: 66/442-122).

Az előadás létrejöttét támogatta a Megyei Művelődési Központ, a Napsugár Bábegyüttesért Kulturális Egyesület és a Carmina Hungarica Orff Zenekar.


A fotókat készítette Bazsóné Megyeri Ilona