Utóbbi években gombamód szaporodtak a gasztronómiai fesztiválok. Vajaskenyér fesztivál, Perec fesztivál, Kakasosnyalóka fesztivál stb.

A Csalánleves fesztivál távol tartja magát ettől a vonulattól. Tartja már hetedik év-- a szervezők által megfogalmazott irányvonalat: ,,Olyan rendezvény, melyben a művészet, a kultúraközvetítés, a nyitottság, és a szabadság meghatározó fogalmak''.

Mi a nyitónapon gyalogoltunk ki a MASE- tanyára. Nem volt nehéz odatalálni, hiszen a rendezvényt jelző táblák és az odatartók segítségünkre voltak.

A tanyán sátorozók, egy színpad BMZ festményhátterével; katonai sátor; kecskék; Bendegúz, a szeszélyes puli; valamint fiatalok tömege fogadott.

A WC- nél tábla: ,,Az előadáson fotózni, kamerázni csak a fellépő engedélyével lehet.''

A bakelitet rakosgató dj-k kellemes tangózenét játszottak, a büfében mintha ingyen osztanák a sört, annyian álltak. Beszélgető csoportok alakultak ki, sokan már a Szigeten nagy sikert arató Bëlga zenekart, és a Tilos Rádiót kinövő DJ Tituszt várták.

A büfénél BMZ- vel és Varga Tamással ültünk le beszélgetni.

- Tulajdonképpen ketten szervezzük a fesztivált- mondja BMZ- Én egyre inkább igyekszem kivonni magam, átadni a stafétát. Szeretném résztvevőként élvezni a bulit.

- Ne feledkezzünk meg Balastyák Fecóról és csapatáról- vágott közbe Varga Tamás- , hiszen a fény-, hangtechnika biztosítását, a színpadállítást, meg minden technikai tennivalót ők látnak el, első osztályon. Nekik is köszönhető, hogy jövőre bővíteni tudjuk a fesztivált egy színpadi sátorral, és ha megteremtjük az anyagi hátterét, még egy színpaddal is.

- Ezért készült el a „zuhanyzókomplexumunk”- teszi hozzá BMZ.

 

Közben Titusz kezdett el keverni, és megélénkült a több száz főre duzzadt közönség. A zene elhalkult, és jött a Bëlga. A zenekar az abszurd humort ötvözi a hip- hop zenével, idétlen, de látványos színpadi mozgással kísérve.

A sikert a többszöri visszatapsolás jelezte.

Az embernek a Sziget fesztivál hőskora jut az eszébe, amikor még nem az üzletről szólt a rendezvény, és nem volt például Sun City a tehetősebb rétegnek.

Olyannyira, hogy a „csak Zsolt”- ként bemutatkozó srác a harmadik ,,kis'' vodkájára kért pénzt. Az előző kettőt ugyanis elhagyta.

Jó volt látni, hogy ennyi fiatal zarándokolt ki egy olyan rendezvényre, ahol beszélgetni, kiállítást, filmet nézni lehet, nincs egy hangos szó, vita, nincsenek gondok, érthetetlen és kibogozhatatlan társadalmi gubancok.

tihamer