(Szubjektív ajánlás terjedelmi korlátokkal)

Jó estét nyár, jó estét szerelem... mindenkinek ismerős Fejes Endre drámájának címe, amit akár így is folytathatnánk: jó estét, fesztiválok! Vége a tanévnek, elkezdődött a nyári fesztiválszezon. Ilyenkor a kultúrszomjas vidéki polgár épp annyira bosszús, amennyire örül. Mert ha, teszem azt, valaki szeretne ott lenni a csabai városháza díszudvarában, amikor összejön a Csabai Zenészek Vidám Asztaltársasága, az lemarad a XXVI. Békés-Tarhosi Zenei Napok nyitókoncertjéről.

Ugyanis mindkettő ugyanazon a napon, június 23-án, vasárnap este lesz. Még szerencse, hogy a Városházi esték első előadását, Bozsik Yvette Egy faun délutánja című táncjátékát semmi sem zavarja, és remélhetőleg jegyet is lehet még rá kapni. Bozsik Yvette és társulata minden évben a legrangosabb produkció a Városházi esték sorozatában, és a nagyon is telt ház bizonyítja: komoly nézőtábora van az igényes műfajoknak itt a déli végeken is. Mindehhez persze az is hozzátartozik, hogy a Bozsik Yvette Társulat köszönőviszonyban sincs a haknival, nemcsak az európai nagyvárosok közönségét tisztelik, hanem az alföldi kisvárosokét is.

Ja, igen, ott tartottam, hogy a két fesztivál, a tarhosi zenei napok és a csabai Városházi esték szinte napra pontosan ugyanakkor indul és fejeződik be. (És még mindkettő javában tart, amikor nyit a Gyulai Várszínház!) Ezért érdemes beszerezni a programokat, és nagyon gondosan betervezni a nyáreleji kulturális töltekezést, mert mindegyik műsorsorozat kecsegtet valódi csemegékkel.

A tarhosi Zenepavilonban a nyitókoncerten Vivaldi Négy évszakja mellett a Magyar Virtuózok Szenthelyi Miklós hegedűművész vezetésével megszólaltatják Rossini D-dúr szonátáját, Mendelssohn D-dúr szimfóniáját, és Bartók Román népi táncok című kamaraművét is. Az este hétkor kezdődő hangversenyre Békésről a katolikus templom mögötti térről különbuszok indulnak hatkor és fél hétkor, ez nagy könnyebbség az autóval nem rendelkezők számára. A következő napokban természetesen zajlanak a zenei kurzusok, ám a nagyérdemű addig sem marad szórakozás nélkül, amíg a növendékek tanulnak. Békés legkülönbözőbb pontjain és intézményeiben szórakoztató zenés műsorokkal várják az érdeklődőket, pénteken pedig a Városi Könyvtárból jelentkezik a Magyar Rádió népszerű zenei vetélkedője, a "Ki nyer ma?" A Zenepavilon június 29-én, szombaton este telik meg újra muzsikával (és bizonyára közönséggel is): a Debreceni Kodály Kórus és a Debreceni Filharmonikus Zenekar Verdi és Dvorak műveket ad elő. Az Erzsébet Ligetben július 5-én, pénteken a Fianna együttes ír zenei estje kezdődik 19 órától, a zenei napok záróhangversenyén pedig hagyományosan a nemzetközi kürtkurzus tanárai és növendékei működnek közre július 11-én, a Zenepavilonban.

A Városházi esték szervezői idén is igyekeztek minden műfaj és stílus kedvelőit kiszolgálni: a táncszínháztól a drámán és musicalen át a komédiáig elég nagy a választék. Bozsik Yvette-ről már szóltam, a vidám asztaltársaságról is, amely a műsorfüzet szerint átmenetet képez Tüskés Vanek baráti társasága, és Arthur király kerekasztala között. Hagyományosan most is egyfelől fővárosi, másrészt helyi művészek, csoportok produkcióból építkeztek Fodorék, ami nagyszerű, ámde egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök, hogy bekerültek a programba a csabai szimfónikusok, épp itt volt az ideje. Annak viszont kevésbé, hogy a város egyik legnevesebb, országosan az élmezőnyben jegyzett és külföldön is jól ismert együttese, a Balassi Táncegyüttes még mindig masszívan kimarad a hazai pályán a válogatottból. Nem hinném, hogy a Balassi leverné a lécet a Városházi esték sorozatában...

Idén is jön a Buda Stage, ezúttal Richard O Brian Rocky Horror Show-ját mutatják be, Kálloy Molnár Péter rendezésében. Vadnai vígjátékát, A csúnya lányt eddig filmről ismertük, a halhatatlan komikus, Kabos Gyula alakítása miatt magam is többször megnéztem. Most a Turay Ida Színtársulat vendégjátékát élvezhetik a csabai nézők, a csúnya lányt Pápai Erika játssza, partnere Nemcsák Károly. Háromszor is találkozhatunk a tízéves Csabai Színistúdió régi és új tagjaival, két darabot a Jókai Színház művészei mutatnak be, a Milla Trió idei Humorgáláján Antal Imre, Ihos József és Galla Miklós is színpadra lép, a július 7-i záróbuli pedig az elmaradhatatlan Latin Est a La Bombával.

A július 5-re meghirdetett Világzenei estről a műsorfüzet meglehetősen szűkszavúan szól, azt tudom, hogy a balkáni zenét játszó békéscsabai Pravo zenekar fellép (méghozzá a hírek szerint ragyogó műsorral), a többi közreműködőről csak kósza híreim vannak, nem akarom terjeszteni, mert nem biztos, hogy igaz. És mindenképp érdemes megemlíteni Goldoni: A patikus című komédiáját, amelynek címszerepében június 25-én, kedden este idén is láthatjuk a már-már törzsvendégnek számító Mikó Istvánt.

Összességében tehát van miből válogatni, a nívó már nem a szervezők, hanem a művészek igyekezetén múlik. Start: június 21. péntek, Bozsik Yvette!

Írta: B. Koltai Gabriella