Tisztelt Érdeklődő!

Szeretettel köszöntjük a békéscsabai Napsugár Bábegyüttes és A Napsugár Bábegyüttesért Kulturális Egyesület nevében.
1999-ben, - amikor az egyesület alakult - az együttes 50 éves jubileumát ünnepelte. Jelentős korkülönbség!

Az együttes alakulásának időszakában amatőr csoportok szerveződtek szép számmal az országban. Ezek közül kevesen érték meg ezt a szép születésnapot, különösen amatőr művészeti csoportként fenn maradva. Az együttesnek alakulása óta közel kétszáz tagja volt. Ők azok a név nélküli megszállottak, akik a "számtalan" néző szórakoztatására, tapsáért közönség elé állnak. Fagyban, hőségben, esőben, szélben, a munkahelyi munka után, néha hétvégén, szabadidőben. Mindezt amatőrként (ingyen) szívvel-lélekkel.

Az előadások létrehozásához mecénások is kellenek. Fenntartóink voltak a szakszervezetek, Békéscsaba város, és a jelenleg is fenntartóként mögöttünk álló Békés Megyei Önkormányzat. Működtetőnk a Megyei Művelődési Központ a "Balassi". Napjainkban a civil szervezetek alakulásának időszakát éljük. Egyesületünket azért hoztuk létre, hogy közös és hasznos céljainkat megvalósítsuk. A legfontosabbak a gyermekek művészeti nevelése, és a hagyományőrzés.

Előadásaink, - amit a városban, a megyében, az országban és külföldön játszunk - főként a 3-8 éves gyermekek számára készülnek. Legtöbbször játszott klasszikus és népmese feldolgozásaink a Hamupipőke, Micimackó, A három kismalac, A három gida, Hüvelyk Matyi, Lúdas Matyi, bábszínházi darabjaink a Cini Samu, A Kandúrvarázsló, Lizinka, A csúnya kislány, és vásári játékaink a Vitéz László Elátkozott malma és Csodaládája, vagy a Kasparek bizonyára sok gyerek számára emlékezetesek.

Mindig törekedtünk arra, hogy szülessenek felnőttekhez szóló produkciók is. Komolyzenei művek bábszínpadi feldolgozásai, Bartók Cantata Profana és Magyar Népdalok, Kodály Kádár Kata és Mónár Anna balladája és a Slágerek-paródiák többször felújításra kerültek
Az előadások számát tekintve nincs naprakész adat - az ötven év alatt "nagyonsok".
Hogyan lesz egy gondolatból bábelőadás? Kell egy történet, szöveg/zene. Kell papír, ragasztó, textilek, festék, némi gomb, flitter, toll, amiből a bábok készülnek. Szükség van fára, fémre, amiből a paraván, állvány, díszlet épül. De legfőképpen fantázia, akció, humor és sok-sok érzés: öröm, szomorúság, agresszió, félelem, szánalom, bosszúvágy, féltékenység, megkönnyebbülés boldogság - amitől a holt anyag elevenné válik.

Az együttes alapítása Gellért Erzsébetnek köszönhető. Az elismertség, hírnév, a folyamatosan magas szintű művészeti munka Lenkefi Konrád nevéhez fűződik. Bábos polihisztorként tervezte, készítette, rendezte az együttes előadásait. Tanfolyamokon és bemutatókon segítette a megyében működő csoportok munkáját. Halála óta még fontosabb a hagyományőrzés, mert ez az ő hagyatékának őrzése is. Bábjaiból, a kitüntetésekből és díjakból a Békési úti Közösségi Házban látható kiállítás.

Ebben az évben július 1-7. között újra Nemzetközi Bábfesztivál lesz Békéscsabán immáron a XIII. Új előadás születik erre az alkalomra. Alkotói azok, akik legutóbb Balázs Béla: A Kékszakállú herceg vára című előadást létrehozták: Nagy Kopeczky Kálmán rendező, Lenkefi Zoltán báb és díszlettervező, Barbócz Sándor és Szokolai Dongó Balázs zeneszerzők.

Megteremtésére az ezredváltás és Vízöntő korszak hajnalán vállalkoztunk. Az alkotás, a kitartás, az önérvényesítés, a szellemi szabadság története ez A Varázsecset. Másik új bemutatónk a 3 rövid történetből álló Cicus és Kutyus. Kisebb termekben, közösségekben, vagy akár szabad téren is szeretnénk örömet, vidámságot szerezni vele a legkisebbeknek. Reméljük minden érdeklődő számára élmény marad valamelyik előadás.

Farkasné Zemján Gyöngyi
Nemesné Nagy Éva