Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a Prima Primissima díjátadó gála. A mára komoly társadalmi rangot kivívott esemény és alapítványi munka újdonságokkal gazdagodott a jubileum alkalmával.

A Prima Primissima Díjra az Alapító Okiratban meghatározott természetes és jogi személyek jelölhettek. Jelölési joggal rendelkeznek: az Alapító, a VOSZ kibővített Elnökségének tagjai, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek, a korábbi primisszimák.

A beérkezett jelölésekből a Társadalmi Tanácsadó Testület és a Kuratórium tagjai, együttes ülés keretében a jelöltek közül kategóriánként három-három prímát választottak titkos szavazással. A prímák közül mind a tíz kategóriában egy-egy primisszima került megválasztásra a Magyar Vállalkozók Napja eseménysorozata keretében tartandó Prima Primissima Díjátadó Gálaest napján, 2007. december 7.-én.

A Prima Primissima egyik idei újdonsága a Junior Prima Díj bevezetése, amelyet az a felismerés hívott életre, hogy hazánkban a kultúra és tudomány fejlesztése intézményesen nem megoldott. Ezért a vállalkozói szférának, a nemzeti tőkének mind nagyobb szerepet kell ebben játszania. Különösen fontos a tehetséges fiatalok támogatása, eredményeik megbecsülése, hisz ez a jövőbe való igaz befektetést jelképezi. A díj megalapítását az tette lehetővé, hogy Demján Sándor mellé felsorakoznak olyan Társalapítók, mint Erős János, az MFB Rt. vezérigazgatója, Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója és dr. Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, akik anyagi támogatásukkal segítették az új kategória létrejöttét.

A Junior Prima Díj Magyar tudomány kategóriájának gondozását és támogatását a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság, Magyar Sportét az MKB Bank, a  Magyar Oktatás és köznevelés kategóriájét pedig a a Vodafone Magyarország.

A Junior Prima Díjhoz 7.000 Euró anyagi elismerés társult, amelyet 25 év alatti, szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok kaphatnak.

További újdonsága az ötéves ünnepnek a Jubileumi Prima Primissima Díj odaítélése. Az alapító Demján Sándor saját jogkörével élve úgy döntött, hogy az elmúlt négy év Prímává választott jelöltjeiből 5 kiemelkedő munkásságú díjazottnak a Jubileumi Prima Primissima Díjat adja át az előző elnökség és Kuratórium jóváhagyásával.

Az „új” Prima Primissimák megkapják a díjjal járó „Kincsem emlékszobrot”, illetve a plusz 40.000.- Euró anyagi elismerést. Mint Prímák már kaptak 10.000.- Eurót, így ők is teljes Primissimák lesznek. Az alapító terve, hogy a 10 éves jubileum alkalmával majd 10 korábbi Prima fogja megkapni a Jubileumi Prima Primissima elismerést.

A Prima Primissima Díj 2003. évi megalakulását követő legjelentősebb belső „fejlesztése” a Területi Príma Díjak létrehozatala volt. A területi príma díjak a helyi VOSZ-szervezetek, a VOSZ országos szervezete, a Kuratórium és Demján Sándor alapítói részvételével egy olyan együttműködést teremtettek, amelyben szerepet kapott a helyi vállalakozói társadalom mobilizálása és aktív részvétele, a lokálpatriotizmus, illetőleg a vállalakozói társadalom és a szellemi és kulturális élet helyi képviselői közötti tényleges interakció.

Ez újszerű elemként jelentkezett és rendkívül fontos abból a szempontból, hogy a vállalkozók és a kultúra, a művészetek, a tudomány és általában a szellemi élet képviselői közötti közvetlen kapcsolatokat és együttműködést helyezte új megvilágításba.

Elmondható, hogy a Díj beindítása rendkívül sikeres, osztatlan elismerést szerzett és népszerűsége is óriási lett. Az első évben nyolc megyében szerveztek területi príma díjkiosztó gálarendezvényeket, míg a második évben már tizenöt helyszínen.  A 3-3 területi príma a kategóriájában automatikusan felkerült a következő évi jelöltek listájára, így erősítve a jelöltállítás egész országot átfogó jellegét. A területi príma díjazottak, megyénként három fő vagy szervezet, egymillió forintos díjazásban és oklevél elismerésben részesültek. Kiválasztásukban, az egész megyét megmozgató jelöltállítási folyamatban szinte minden megyében, tízezres nagyságrendben mozdulnak meg az emberek, míg a végső döntést a vállalkozók helyi szervezeteinek elnöksége hozta meg.

A tavalyi sikeres együttműködés alapján a Pappas Auto Magyarország Kft. az idén is a támogatóink között van. A jól szavazók – tehát a közönség-díjat végül elnyerő jelöltre voksolók – közül került kisorsolásra az a szerencsés személy, aki egy Mercedes Benz C-osztályú személygépkocsival térhetett haza a Pappas Auto Magyarország Kft. jóvoltából.

Magyarországon is bemutatkozott az új Mercedes-Benz C-osztály, amely minden elérhető technikai újítást tartalmaz. Az új C-osztály elődje már bizonyított, hiszen világszerte több mint 1,4 millió darabot adtak el belőle 2000-es megjelenése óta. Az új C-osztály három változatban kapható: CLASSIC, ELEGANCE és AVANTGARDE kivitelben. A három modell mind külsőleg, mint motorikusan látványosabban különül el egymástól, mint az elődje, így több korosztály és a különböző ízlésvilágú vásárlók igényeit is ki tudja elégíteni. Az AGILITY CONTROL futómű sportos vezetési élményt nyújt a menetszituációhoz igazodó lengéscsillapítókkal. A menetteljesítmények növekedése mellett a fogyasztás átlagosan 0,3-0,5 literrel csökkent. A Mercedes-Benz gépkocsik esetében különös hangsúlyt kap a biztonság, az új C-osztály pedig ezen a téren is alkalmazza a technikai fejlesztések eredményeit: a NECK PRO fejtámlák, a 7 légzsák és az erőteljes fékezéskor villogó féklámpák mind-mind a szériafelszereltség részei.

A Primissima Díj figuráját adó Kincsem lóról mintázott alkotást, magát Schrammel Imre, Kossuth-díjas keramikus művész tervezte, és a Zsolnay porcelángyár gyártotta, a Közönség Díj szobrát pedig az Ajka Kristály készítette. A jelöltek, a Mellékeljük a nyertesek listáját díjak szerint. Köszönjük a segítséget a támogatóknak.

 

A PRIMA PRIMISSIMA DÍJ 2007. ÉVI NYERTESEI, KATEGÓRIÁNKÉNT, DÍJANKÉNT

I. Magyar irodalom

Prima Primissima Díj nyeretese:
Tandori Dezső

Prima Díj nyertese:
Mezey Katalin

Prima Díj nyertese:
Parti Nagy Lajos

 

II. Magyar színház- és filmművészet

Prima Primissima Díj nyeretese:
Lukács Sándor

Prima Díj nyertese:
Gaál István

Prima Díj nyertese:
Schubert Éva

 

III. Magyar képzőművészet

Prima Primissima Díj nyeretese:
Schrammel Imre

Prima Díj nyertese:
Féner Tamás

Prima Díj nyertese:
Vígh Tamás

 

IV. Magyar tudomány

Prima Primissima Díj nyeretese:
Glatz Ferenc

Prima Díj nyertese:
Losonczi Ágnes

Prima Díj nyertese:
Roska Tamás

 

V. Magyar oktatás és köznevelés

Prima Primissima Díj nyeretese:
Hankiss Elemér

Prima Díj nyertese:
Roóz József

Prima Díj nyertese:
Várszegi Asztrik

 

VI. Magyar építészet és építőművészet

Prima Primissima Díj nyeretese:
Finta József

Prima Díj nyertese:
Cságoly Ferenc

Prima Díj nyertese:
Kévés György

 

VII. Magyar sajtó

Prima Primissima Díj nyeretese:
Rangos Katalin

Prima Díj nyertese:
Juhász Judit

Prima Díj nyertese:
Sediánszky János

 

VIII. Magyar népművészet és közművelődés

Prima Primissima Díj nyeretese:
Jankovics Marcell

Prima Díj nyertese:
Andrásfalvy Bertalan

Prima Díj nyertese:
Magyar Állami Népi Együttes

 

IX. Magyar zeneművészet

Prima Primissima Díj nyertese:
Perényi Miklós

Prima Díj nyertese:
Kelemen Barnabás

Prima Díj nyertese:
Vásáry Tamás

 

X. Magyar sport

Prima Primissima Díj nyertese:
Egerszegi Krisztina

Prima Díj nyertese:
Mezei István

Prima Díj nyertese:
Nagy Tímea

 

Közönség Díj:
Magyar Állami Népi Együttes

 

Jubileumi Primissima Díj nyertesei:
Bánki András, újságíró
Kocsis Zoltán, zongoraművész
Novák Ferenc, néptánc koreográfus
Szabó István, filmrendező
Törőcsik Mari, színművész