Békés megyében járt a CREST Forrásközpont küldöttsége

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete meghívására 2007. október 26-28 között megyénkbe érkezett a szatmárnémeti székhelyű CREST Forrásközpont küldöttsége. Az egyesület  a csoport érkezése előtt már hetekkel előre megtervezte a programot a vendégek fogadására,  a Békés Megyei Könyvtár és Humán Szolgáltató Centrum Kulturális Irodájával együttműködve.

A 12 fős szatmári, bihari  küldöttség péntek délben érkezett Békésre, a Dübögő Étterembe. Ebéd után Benéné Szerető Hajnalka, a Békés Városi Kulturális Központ vezetője kísérte a csoportot a Diós Tanyára, ahol a résztvevők megismerkedtek a falusi turizmus lehetőségeivel, kecskesajtot kóstoltak, majd  ellátogattak a Békési Pálinkafőzdébe. Városi sétájuk során megtekintették a kulturális  nevezetességeket, majd ezt követően a művelődési központban találkoztak a város polgármesterével, Izsó Gáborral és az intézmény vezetőivel, akikkel műhelybeszélgetés keretében információt cseréltek a kulturális turizmus lehetőségeiről.

Szombaton Medgyesegyházára látogattak a résztvevők,  megtekintették Schéner Mihály festőművész kiállítását, majd tájékoztatót hallgattak meg  Farkas Gyula művelődési ház igazgatótól a település történetéről, a Dinnyefesztiválról.

Délután Mezőhegyesen folytatódott a program. Mitykó Zsolt, a helyi művelődési központ munkatársa kalauzolta a csoportot a Centrál Étterembe és az ahhoz tartozó épületegyüttesbe.

Ebéd után Hollós László, az általános művelődési központ igazgatóhelyettese, Krucsóné Gergely Erzsébet, a falusi turizmussal foglalkozó civilek képviselője, Sándor Gabriella, a Tourinform-Maroshát-Iroda  vezetője és Pap István Tibor, a Mezőhegyesi Ménes Kft. tenyésztési vezetője előadásait hallgathatták meg a résztvevők a város turizmusáról, intézményiről, nevezetességeiről.

Ezt követően a vendégek – a helyiekkel közösen - ellátogattak a Sovák-lovasfarmra, a Hotel Nónius-ba, és az Általános Művelődési Központba is.

A program Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában zárult, ahol István Anna, az intézmény vezetője adott tájékoztatást a csabai szlovákság hagyományairól, a város történetéről.

Vasárnap Köröstarcsára indult a küldöttség tagjai. Smiriné Kokauszki Erika, a művelődési ház vezetője mutatta be az intézményt, a települést, a látnivalókat, a helyi nevezetességeket. Ebéd után hazaindultak a résztvevők.

A Közösségfejlesztők Békés megyei Egyesülete és a CREST Forrásközpont által szervezett tanulmányi utak – szatmári, Békés megyei – összegzéseként megállapítható, hogy nagyon sok jó ötlet, tanács, kezdeményezés született a kulturális turizmus területén, amelyet mind két fél a jövőben a  további együttműködésekben kíván kamatoztatni.

Szaitz Éva