Rendhagyó módon kezdődött el tegnap este A vadkacsa című előadás a Békés Megyei Jókai Színházban. A nézőket emelkedett komolyzene fogadta, és a színpadnyílást eltakaró fehér függönyre vetített képek. Képek valamikori előadásokból. Képek, melyekre a nézőtéren ülők egy része már nem is emlékezhetett, más része viszont nagyon is. Képek, amelyekről más-más partnerekkel, és más-más korúan, de mindig ugyanaz a színésznő nézett ránk.

Azután, amikor egy egész képösszeállítást láthattunk a színésznőről, a függöny elé lépett Fekete Péter színházigazgató és elmondta, hogy azért a rendhagyó kezdés, mert egy olyan színésznőt köszönthetünk az igazgatói páholyban, aki 1927. október 18-án született Szombathelyen, majd a Színművészeti Akadémia elvégzése, és több fővárosi és vidéki színház után, 1960-tól lett a Jókai Színház társulatának tagja: a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Jászai-díjas Szentirmay Évát.

Ebben a pillanatban reflektor világította meg a művésznőt, akit páholyában virággal köszöntött Balogh József, a Békés Megyei Önkormányzat tanácsnoka, és Köles István, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Szentirmay Éva a nézők szűnni nem akaró tapsa közepette, könnyek között köszönte meg a jókívánságokat, majd hozzátette, hogy a nyolcvan esztendőt többek között éppen a közönség szeretetének köszönheti.

A nyilvános ünneplést megelőzően, a színészklubban kollégák és barátok tortával, pezsgővel és apró ajándékokkal: egykori szerepeinek kellékeivel köszöntötték Szentirmay Évát. A meghatott művésznő elmondta, hogy amikor évekkel ezelőtt gyakorlatilag megszakadt a kapcsolat a Jókai Színházzal, akkor úgy érezte, hogy az előző harminchat évet elvették az életéből.

– Köszönöm a színház új vezetésének, és köszönöm nektek, hogy most visszaadtátok ezt a harminchat évet! – mondta Szentirmay Éva.


Szentirmay Éva Szombathelyen született, 1927. október 18-án. A Színművészeti Akadémián tanult 1948-ig. 1949-ben a debreceni Csokonai Színház szerződtette, 1950-től 53-ig a budapesti Ifjúsági Színház tagja, 1957-1960 között Miskolcon játszott; majd 1960-tól a Békés Megyei Jókai Színházban. 1971-ben Jászai Mari-díjat kapott. Főbb szerepei: Viola (Shakespeare: Vízkereszt); Lida (Kohout: Ilyen nagy szerelem); Olympia (Molnár Ferenc.); Vivie (Shaw: Warrenné mestersége); Mása (Csehov: Három nővér); Juli (Kodolányi János.: Földindulás); Beatrix (Heltai Jenő.: A néma levente); Armida (De Filippo: Vannak még kísértetek); Blanche (Shaw: Szerelmi házasság), Victoria (William Sommerset Maugham: Imádok férjhez menni), Beatrice (Arthur Miller Pillantás a hídról), Mirigy (Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde), Vénasszony (Spiró György: Csirkefej), Baradlayné (Jókai: A kőszívű ember fiai).

 

Képek Szentirmay Éva előadásaiból: