A Jókai Színház teltházas nézőtér és nagy közönségsiker mellett mutatta be október 5-én, pénteken este Henrik Ibsen: A vadkacsa című színművét, a szerző honfitársa, a norvég Anne Helgensen rendezésében.

A bemutató előadást megtisztelte jelenlétével Bente Angell-Hansen, a Norvégy királyság magyarországi nagykövete, Szerbiából Predrag Grgic vajdsági regionális és nemzetközi együttműködési titkár, és Martinov Marina, a Becskereki turisztikai szervezet képviselője, továbbá Domokos László, a Békés Megyei Önkormányzat képviselőtestületének elnöke, és Farkas Zoltán alelnök.

Az előadás után a vendége a színpadon gratuláltak az előadás szereplinek, létrehozóinak. A pezsgős koccintás mellé a norvég nagykövetasszony ajándékát: lazacos szendvicseket és más finomságokat fogyasztottak a résztvevők.

 

Együttműködés a szerbiai Vajdasággal

A vadkacsa bemutatóját megelőzően fontos nemzetközi eseménynek adott otthont a színház vigadó terme. Együttműködési megállapodást írt alá Predrag Grgic, a szerbiai vajdasági tartomány regionális és együttműködési titkára és Domokos László, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke. Az együttműködés elsősorban a gazdasági élet, a területfejlesztés a kultúra, a sport, a turizmus, a környezetvédelem, a gyermek és ifjúságvédelem, a határon átnyúló és határmenti együttműködés területeire koncentrál.

 

Akadálymentes színházi bejárat és kerekesszékes páholy

A Vajdasággal megkötött szerződés aláírása után Predrag Grgic és Domokos László Fekete Péter színházigazgatóval, Anne Helgesen rendezőnővel és Csepregi András a Mozgáskorlátozottak Békés Egyesületének elnökségi tagja felavatták a színáz akadálymentes nézőtéri bejáratát és rajta keresztül megközelíthető kerekesszékes páholyt, amelyet az esti bemutatóra igénybe is vett a színház első kerekesszékes nézője.

Akiknek több is volt, mint húsz percük

Ha létszámban még nem is, de tartalmát tekintve nagyon sikeres volt A vadkacsa október 6-i szombati előadása utáni „Van még húsz perce?” program.

A színház új kezdeményezése, hogy az esti előadások után koccintással egybekötött beszélgetésre hívja a nézőket. „Hosszú az éjszaka, ne menjen még haza, maradjon egy kicsikét!” – idézi a korabeli kuplé szövegét a meghívó, és valóban a nézőtéri büfé előterében zongoraszó, terített asztal várja a maradni szándékozókat. A zenét Vozár M. Krisztián szolgáltatja, az asztalon lévő pohár borokról és üdítőkről pedig a Bora Ital-nagykereskedelem gondoskodik.

A szombati előadás után Anne Helgensen rendező és Czitor Attila színész, rendezőasszisztens volt a beszélgetés házigazdája. A nézők komoly érdeklődése nyomán kellemes beszélgetés alakult ki, aminek a hangulatát csak fokozta, amikor betoppant Kesjár Katinka a Hedviget alakító gyerekszereplő, hogy elköszönhessen a másnap hazautazó norvég rendezőnőtől, aki megkönnyezte a búcsút.