Szeged igazi színházi kulturális központtá kíván válni, hiszen három helyszínen kínálja programjait a Székhelyi József által irányított teátrum. A kultúra rajongóinak jó hír, hogy az idén itt nem emelkednek a színházjegyek árai, ellenben sok más színházzal. A felújított kisszínház is remek szórakozást ígér és a Korzó moziból átalakított előadóterem sem zár be, itt is lesznek folyamatosan előadások.

A Szegedi Nemzeti Színházban szeptember 30.-án nyílik szét a függöny, amikor Gregor József főszereplésével mutatják be A Hegedűs a háztetőn című musicalt. Ebből az darabból a vezetőség 30-40 előadást tervez az évad folyamán.Október közepétől játsszák a Carment, amelyet Bal József fog színpadra állítani.A Bors nénit szintén ebben a hónapban mutatják be Pásztor Erzsi főszereplésével. Juronics Tamás balett társulata novemberben kap lehetőséget az újabb remekmű színpadra állításához, amikor a Táncszvitet kerül a pódiumra. November végén kerül színpadra Kellér–Horváth–Szenes zenés bohózata, A szabin nők elrablása, amelyet Megyeri Zoltán rendezésében júliusban a szegedi Ságvári gimnázium udvarán már nagy sikerrel játszottak. Decemberi siker reményében mutatják be a Luxemburg grófját.

Januárban a Szindbád című mesejátékot állítja színpadra Janik László és csapata.

Angyal Mária kipróbált Donizetti-produkcióját, a Lammermoori Lucát februártól láthatja a közönség. A darab érdekessége lesz, az hogy két estén vendégszereplőként Rost Andrea is énekel majd a műben. Toronykőy Attila rendezésében kerül színpadra áprilisban az Aranykoporsó című opera.

A felújított kisszínházban prózai és táncos előadásokat fognak tartani, így október 15-én mutatják be Egressy Zoltán darabját a Reviczkyt. Novemberben Toronykőy Attila állítja színpadra a Hamupipőkét. Ezt követően bemutatják még itt Zapolska Dulszka asszony erkölcsét (rendező: Székhelyi József), Albee drámáját, a Kényes egyensúlyt, Burgess Mechanikus narancsát, valamint a  Hab című bohózatot.

A Korzóban kerül bemutatásra Alan Bennet Beszélő fejek és a Venyige Sándor Maria Callasról írt zenés játéka.

Színházrajongóknak tehát érdemes a 2005/2006-os évadban Szegedben is gondolkodniuk.

 

(Szöllősi Gábor – Szeged)