Fagyosszentek

A fagyosszentek elnevezés arra utal, hogy a népi megfigyelés szerint a tavaszi meleg napok ekkor hirtelen hidegre változnak, az időjárás szeszélyessé válik, nem ritkák az éjszakai fagyok.

Szent Pongrác és Szent Bonifác ókeresztény vértanúk voltak (304-ben), Szent Szervác püspök, hitvalló volt (360 k.).

Időjárási megfigyelések kötődnek ezekhez a napokhoz. Évszázados megfigyelés és tapasztalat szerint a tavaszi meleg időjárás május közepe felé hirtelen hidegre fordulhat. A meteorológiai megfigyelések elemzései bebizonyították, hogy a fagyosszentekre vonatkozó néphit nem légből kapott állítás. Alapja, hogy május elején nagy a valószínűsége a sarki hideg légtömegek betörésének, az ezzel járó derült időnek és az éjszakai lehűlésnek. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden évben fagy lenne ezeken a napokon, csak azt, hogy a múlt tapasztalatai alapján többször fordul elő erős lehűlés, mint az időszak előtt vagy után.

De mivel a néphit még valószínűleg a naptárreform (1582) előtt keletkezett, így nem is egészen pontos. A korábbi, még Julius Caesartól származó naptár pontatlansága miatt felgyülemlett 10 nap hibát azzal küszöbölték ki, hogy 1582. október 4. után másnap október 15-öt írtak. Ettől kezdve tehát 10 nappal eltolódtak a dátumok a régi naptárhoz képest. A fagyosszentek időjárási szabálya viszont Pongráchoz, Szerváchoz és Bonifáchoz kötődve él tovább napjainkig. Talán ezt látszik bizonyítani, mikor azt halljuk, hogy "korán jöttek az idén a fagyosszentek". Az előbbieket figyelembe véve tulajdonképpen május első napjaiban van a "rendes idejük".

A májusi fagy igen gyakran egy teljes év termését tehette tönkre, így érthető, hogy a földműveléssel foglalkozók különös figyelemmel fordultak a jelenség felé.

Védekezésképpen a gyümölcsösökben ilyenkor füstölnek.

 

"Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyosszentek,
Hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kentek!"

 

"Szervác, Pongrác, Bonifác,
mind a fagyosszentek,
Hogy a szőlő el ne fagyjon,
füstöljenek kentek!"

 

A kényes egynyári zöldségeket, uborkát, paradicsomot csak a fagyosszentek után ültették el.

 

írta: Lulu