Földink életműve a művészettörténet kincsesládája

Békéscsabán a Csaba Center harmadik emeletén végre megnyitotta kapuit a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria. Valóban régvárt pillanat volt ez a csabaiak életében, hiszen Jankay Tibor (1899. Békéscsaba - 1994. Los Angeles) világhírű festőművész szeretett szülővárosának ajándékozta hagyatékát.

Halála óta (1994) sokan és sokat munkálkodtak azon, hogy hagyatéka méltó helyre kerüljön a megyeszékhelyen. Szilvásy Ferenc, a Jankay Művészeti Közalapítvány kuratóriumának akkori elnöke (jelenleg vezetőségi tagja) és Szegediné Kozák Mária városi közművelődési csoportvezető segítségével idéztük fel több esztendő szívós munkáját, Jankay Tibor emlékét. Remélem, velem tartanak!

Bellák Gábor, a Jankay hagyaték szakértője, a Nemzeti Galéria  művészettörténésze és jómagam 1995-ben két hónapot töltöttünk Los Angelesben. Szinte éjjel-nappal dolgoztunk a hagyaték katalogizálásán. A tárgyakat videóra is rögzíteni kellett. Egyesével lemérni, jellemezni őket. A hagyaték hazaszállítása sem volt egyszerű, hiszen három kamionnyi anyag gyűlt össze ? avatott be bennünket Szegediné Kozák Mária, a közalapítvány titkára a gyötrelmes, ám annál szebb munka részleteibe.

Izgalmas lehetett Los Angelesben két hónapot eltölteni? Úgy tudom, Jankay Tibor házában éltek és dolgoztak ezalatt a két hónap alatt. Biztosan sokakat érdekel, milyen házban, milyen körülmények közt élt és alkotott 95 éves koráig Jankay Tibor! Meséljen nekünk erről!

Igen egyszerűen élt. Semmi hivalkodó nem volt a házában, mely igen közel volt a tengerhez: mintegy félórányi kerékpárútra a Csendes óceántól. Egyszerű amerikai típusú faházban élt feleségével, akivel 1948-ban vándoroltak ki Amerikába. Tulajdonképpen édesanyját, szeretteit követte ide, hiszen bátyja és édesanyja itt éltek már. Egyetemi katedrát kapott, festészetet oktatott. Két szobájuk volt, nyitott amerikai konyhával, étkezővel és egy nappalival. A házhoz garázs, műterem és több pici raktárnak használt épület tartozott még. Jankay szinte mindent gyűjtött, semmit nem dobott ki. Három napig csak szelektáltunk, hisz még a használt festékes tubusokat sem dobta ki! Jankay 120 évig akart élni: erre is rendezkedett be. Számos, még az eredeti csomagolásában lévő festővásznat, papírt, festéket találtunk, melyeket hazahoztunk és szétosztottunk az itteni művészek között.

Hogyan zajlott a feldolgozás, hogyan győzték ezt az embert próbáló, aprólékos munkát?

Munkánk során igen sok segítséget kaptunk a Magyar Köztársaság ottani főkonzuljától, Helyes Imrétől, Kolozsvári Páltól, aki a Jankay család barátja és a végrendelet végrehajtója volt. Sajnos, azóta ő is eltávozott közülünk. S nem utolsósorban az ottani 56-os magyaroktól is, többek között a Holly családtól. Szerencsések voltunk, mert még találkozhattunk Jankay testvérével, Jankay Istvánnal, aki sajnos szintén meghalt azóta. Emlékszem, hagy a hatalmas los angelesi távolságokat a Kolozsváriéktól kapott kerékpárral igyekeztünk legyőzni? A megfeszített munka ellenére azért szakítottunk időt Los Angeles nevezetességeinek megismerésére is. Felejthetetlen marad számomra az a két hónap.

Beszéljünk egy kicsit Jankay életművéről. Tulajdonképpen mit hagyott a városra?

Háromezer olajfestményt, ötezer grafikát és rajzvázlatot, 278 szobrot, kisplasztikát és gazdag etnológiai gyűjteményének 143 darabját. Az anyag 1997-ben érkezett meg a békési megyeszékhelyre. Mintegy 800 kötetes művészeti könyvtára ?, mely magába foglalja Picasso teljes életművét, s számos művészettörténeti csemegének számító lexikont, kézikönyvet ? a Békés Megyei Könyvtár gyűjteményét és olvasóit gazdagítja. Sosem felejtette el, hogy honnan indult: az emigrációban is megőrizte csabaiságát, az alföld és az itteni emberek, tájak, tanyák szeretetét.

Két hónap alatt biztosan kialakul valamiféle kötődés tárgyak, festmények, alkotások, netán használati tárgyak iránt. Van-e kedvenc Jankay alkotása, vagy bármilyen személyes Jankay-tárgya, mely közel nőtt a szívéhez?

Tulajdonképpen nincs. Kedvenc festményem sincs. Sok alkotása tetszik, de nincs egy kimondott választottam. Úgy hiszem, ez a hagyaték így teljes ahogy van és nem lehet belőle egy-egy darabot kiragadni. Személyes tárgyai nem nagyon voltak Jankaynak. Utolsó képét 1993-ban festette. Tulajdonképpen nem volt beteg: időskori elgyengülésben halt meg 1994. március 20-án. Szép, teljes életművet hagyott maga után.

Nem ünneprontásként ugyan, de az örökléssel kapcsolatban szárnyra kaptak mende-mondák? Úgy tudni, jelentkezett egy unokahúg, aki képeket szeretett volna a hagyatékból?

Mint ismeretes, Jankaynak nem volt gyermeke. Életében valóban ígért két képet ennek az unokahúgának, de nem adta oda azokat. Végrendeletében egyébként mindent elrendezett. A hagyatéki eljárás során valóban jelentkezett egy unokahúg, de ő csak két darab képet szeretett volna elvinni a hagyatékból. Ezt is érzelmi kötődés és nem anyagi haszonszerzés motiválta, így Békéscsaba városa ?, az örökös ? úgy döntött, hogy teljesítjük kérését.

A város méltó örökös
Az állandó Jankay kiállítás technikai megvalósításában óriási szerepe volt Szilvásy Ferenc akkori alpolgármesternek, s mint ismeretes, az állandó tárlat végül nem az eredeti elképzeléseknek megfelelő helyszínen és körülmények között kapott otthont. Minderről Szilvásy Ferencet kérdeztem:

Évekig azt hallottuk, hogy a megyeszékhely a Szent István tér 10. szám alatti épületben rendezi majd be a Jankay hagyaték állandó kiállítását, helyet adva a kortárs helyi művészeknek és a szlovák galéria állandó anyagának. Mégis hogyan esett így a Csaba Centerre a város választása?

A hagyaték 1997-ben hajón érkezett Hamburgba, onnan került haza, Békéscsabára. Mintegy három évig ?94-től ?97-ig húzódott a végrehajtási eljárás, mert megtámadták a végrendeletet. Aztán kiderült, hogy nem lehet megtámadni?  Raktározási gondjaink is voltak, hisz a három kamionnyi hagyaték nem fért be a Munkácsy Emlékház faházába. A vámkezelési eljárás is igen hosszú időt vett igénybe. Valóban, az eredeti elképzelés az volt, hogy a Jankay-hagyaték és a kortárs, valamint a szlovák galéria, műtermek, a rajziskola szakköri helyiségei a kihasználatlanul, üresen álló  Szent István tér 10. szám alatt kapnak majd otthont. A terv az volt, hogy itt létesül a Jankay Emlékmúzeum és Művészetek Háza ? hangversenyudvarral, ajándékboltokkal, kávéházzal, 120 fős rendezvényteremmel? Sajnos a nagyszabású terv kivitelezése meghaladta a város anyagi lehetőségeit. Pályázat útján sem sikerült elegendő pénzt összeszedni.

Amikor már kezdték építeni a Csaba Centert ?, mely egyébként már az építés folyamán kereste a lehetőségeket, a potenciális bérlőket ?, akkor esett a város választása az üzletházra. Így mintegy másfél évet csúszott a Jankay galéria megnyitása. Bár a Centerben nem kapott állandó és végleges helyet a szlovák galéria, a Békéstáji Művészeti Egyesület jelenleg is látható tárlata után ? terveink szerint decemberben és januárban ? kiállítást rendezünk a szlovák galéria anyagából. A helyi alkotók kortárs galériája stafétabot-szerűen működik majd a Centerben: kéthavonta újabb alkotók állíthatnak ki a kuratórium döntése alapján, melyben delegált tagokkal művészeink is képviseltetik magukat. Jelenleg 87 Jankay alkotás látható a tárlaton.

Mindennek pedig anyagi vonzata is van. Ki és milyen mértékben "állja" a költségeket?

A város bérli a Center harmadik emeletén található galériaterületet, működtetésre pedig átadta az alapítványnak. A bérleti szerződéssel járó költségeket tehát a város fedezi, az egyéb működtetési költségek (őrzés, kiadványok szerkesztése, különböző technikai kiadások.?) viszont az alapítványt terhelik. Ezen költségeket öt millió forint erejéig az alapítvány saját vagyonából fedezi évente és a város ezt az öt millió forintot egészíti ki, amennyiben nem elegendő. Bár végleges elszámolás még nincs, a különleges világítás, a hangosítás, a bútorzat, a kiállítási installáció kialakítása, egyéb technikai, műszaki kivitelezési munkálatok összköltsége mintegy bruttó 15-16 millió forintra rúg. Mindezen költségek fedezése az alapítvány vagyonából történt.

A hagyaték gazdagsága láttán egyértelmű, hogy egyszerre képtelenség bemutatni Jankay Tibor teljes életművét. Hogyan lesz látható mégis a teljes életmű Békéscsabán?

Valóban igen gazdag hagyaték örökösei lettünk. Rengeteg ?utómunka? vár még ránk. A képeket még kereteztetni kell? A kuratórium jelenlegi elnöke, Szabadosné Szászfalvi Ilona ? aki egyébként a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria belsőépítészeti munkáit is végezte ?, s a vezetőség is ezen munkálkodik. Évente változik majd a tárlat anyaga: valószínűleg tematikusan, vagy alkotói korszakonként mutatjuk majd be a teljes életművet. Számos egyéb feladata is van a közalapítványnak, gondolok itt a reprezentatív kiadványok megjelentetésére.

A Jankay katalógust Kállai Júlia grafikus tervezte, a reklámfeliratokat a Dekor-Szektor Bt., a műtárgyak fotóit Váradi Zoltán, Jankay etnológiai gyűjteményét Latorcai János fotózta, a műalkotásokat pedig Petrovszki Zoltán, a Munkácsy Mihály Múzeum restaurátora készítette elő a kiállításra. A tárlatot Bellák Gábor rendezte.

Vándor Andrea