A képzőművészet ünnepe Békéscsabán

A pozsonyi Szlovák Művészeti Társaság (SZMT) jóvoltából a "visegrádi négyek" képzőművészei mutatkozhattak be októberben Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban. A visegrádi országok mintegy 35 alkotója 81 alkotásával érkezett a békési megyeszékhelyre. Több művészeti ág neves művelője mutatkozhatott be, gazdag tematikus és változatos alkotói technikát felvonultatva. A Munkácsy Mihály Múzeumban megjelenteket Stefan Dano, a Szlovák Köztársaság főkonzulja üdvözölte, sok sikert kívánva mindannyiunknak, a közös, Európába vezető úton.

Mint azt a főkonzul elmondta, a csabai, valamint az óterebesi múzeum és a szlovák kisebbségi önkormányzat közötti együttműködés ékes bizonyítéka ez a kiállítás is, mely tovább gyarapítja, gazdagítja Békéscsaba kulturális életét. A házigazda Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, Szatmári Imre külön üdvözölte a zrenjanini városi képtár igazgatóját, Radovan Zivankicot, Terebes város jegyzőjét, Miroslav Velgost, és a Szlovák Művészeti Társaság Békéscsabán megjelent tagjait: Stefan Bubant, Maria Fükö-t, Gabriela Veresovát és Jan Vanco művészettörténészt.

Juraj Zadansky, az óterebesi Honismereti Múzeum igazgatója megnyitó beszédében  az 1921-ben Pozsonyban alakult művészeti társaság hányatott sorsát ismertette. A nemcsak képzőművészekből, de írókból, zenészekből álló társaság fennállása alatt művészek generációi nőttek fel. A társaság első elnöke Dusan Jurkovic építész volt, ám Martin Benka, Janko Alexy, Gustav  Mally, Mikulás Galanda, Ludovít Fulla festőművészek neve és életműve sem ismeretlen a honi művészetkedvelők előtt. A társaság életében meghatározó volt az irodalom is, melynek legismertebb képviselői a szlovák irodalom nagyjai ?  Jozef Gregor-Tajovsky, Hana Gregorová, Ján Smrek, Ján Ponican, Emil Bolesláv Lukác ? voltak. A második világháború alatt a társaság szüneteltette működését, azonban 1946. december 14-én újjáalakult. Számos kiállítást rendeztek, melyek a szlovák képzőművészet értékeit vitték el a nagyközönség számára. A társaság képzőművészeti, irodalmi, színházi és filmművészeti szakágai is aktívan dolgoztak. Ez utóbbi neves vezetője Palo Bielik volt. Az ötvenes években feloszlatták a társaságot: negyven évnyi hallgatásra kényszerítve az alkotókat. Tizenhárom éve, 1990-ben, a tavasz első napján a társaság újjászületett. Elnökévé Milos Jurkovic zeneművészt választották, aki egyébként az egykori elnök Dusan Jurkovic építész unokaöccse volt.

A társaság számos egyéni és kollektív kiállítása közül emlékezetes marad a Generációk 1950?1970 című kiállítás (1992), az SZMT tagjainak tárlata a komáromi Basta Galériában (1993), A család éve a Szlovák Rádió épületében (1994), A kortárs szlovák képzőművészet Kijevben, Ungváron, Terebesen (1995), és két budapesti kiállítás 1995-ben. Békéscsaba sokat köszönhet a társaságnak, hisz a békési megyeszékhelynek 60 képzőművészeti alkotást adományozott az SZMT. Mindezt azzal a céllal, hogy majdan létrejöhessen a Megértés Galériája. A kollekciót egyébként láthatta már korábban is a nagyközönség a csabai Munkácsy Mihály Múzeumban és több békéscsabai kulturális intézményben is.

A Szlovák Művészeti Társaság, Terebesi Honismereti Múzeum, a Békéstáji Művészeti Társaság, valamint a csabai szlovák kisebbségi önkormányzat, a Békési Úti Közösségi Házak és a Munkácsy Mihály Múzeum közös célja a visegrádi országok képzőművészetének népszerűsítése. A tárlat először Pozsonyban, majd Terebesen volt látható és innen érkezett Békéscsabára. A tervek szerint tőlünk Csehországba, Lengyelországba és Romániába is ellátogat majd. Nem véletlen, hogy Terebesről elsőként Békéscsabára érkezett a tárlat, hisz a közelmúltban a Békéstáji Művészeti Társaság alkotói ? Gubis Mihály, Vágréti János, BMZ, Széri-Varga Géza ? mutatkozhattak be Szlovákiában.

A megnyitó ünnepségen Stefan Buban szlovák festőművész valódi meglepetéssel szolgált: Békéscsaba városának ajándékozta saját alkotását, melyet Szatmári Imre vehetett át. A társaság művészeinek bemutatkozása Terebes és Békéscsaba múzeumaiban valóban a képzőművészet ünnepe volt. A kiállított alkotások ezen a héten (november 16-áig) még megtekinthetők.

Vándor Andrea