Kezdődik az adventi időszak, így mi összegyűjtöttük a decemberi ünnepnapokhoz kapcsolódó korábban megjelent írásainkat.
Az alábbi válogatásban olvashatnak adventi szokásokról, találnak recepteket és nyújtunk díszítési ötleteket. Beszámolókat olvashatnak az előző évek ünnepi eseményeiről, valamint tájékozódhatnak megyénk decemberi programjairól. Kellemes csemegézést kívánunk mindenkinek!


ADVENT

Az ünnep története és néhány érdekesség az adventi koszorúról és naptárról.

A szó latin eredetű, adventus szóból származik, jelentése: eljövetel, megérkezés, az Úr érkezése. Eljövetele, megérkezése Jézus Krisztusnak, Isten fiának, aki azért születik, hogy kereszthalálával megváltsa bűneinket.


ADVENTI ÖTLETTÁR

Kopogtatók

Már az ajtóban megérkezik a karácsony. A kopogtatókat elkészíthetjük egyszerű örökzöld ágakból, tobozokkal, fagyallal, kis szalaggal, vagy választhatunk élővirágos megoldásokat, illetve színezhetjük is a kompozíciót.

 


Adventi versek, mesék

Ádvent

Havat terel a szél az erdőn,
mint pehely-nyájat pásztora.
S néhány fenyő már érzi sejtőn,


Advent és a mézeskalács

A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.


Adventi receptek

Az alábbi összeállítást az ünnep jegyében készítettük.

Sikeres sütést-főzést kívánunk mindenkinek!

 


Ünnep – fölös szavak nélkül

Ünnep - Fölös szavak nélkülÜnnep - Fölös szavak nélkülIlyenkor karácsonytájt rengeteg közhelyet szoktunk hallani és mondani: az otthon, a család, a szeretet ünnepe, Megváltó született, kigyúlnak a gyertyák, jön a betlehemi fény, és mindenki egy kicsit meghatódik, nosztalgiázunk. Van persze egy másik, kevésbé szép és misztikus hangulata is a december hónapnak: mit vegyünk, minden olyan drága; á, ennek már tavaly sem örült a gyerek; állítsátok már fel azt a nyavalyás fát, nekem odaég a vacsora; szaladj le, hátha nyitva még a kisbolt, nincs csillagszóró... Ugye, ez is ismerős


GONDOLATOK

 

CSENDJEINK

Tél van. Téli éjszaka. Az éjszaka puha mélységéből egyre erősebben, erőteljesebben árad az ima, hömpölyögnek a szavak.

Betölt szívet és lelket, átlép a test határain, a meleg szoba falain túl, ki a házak közé, az „ezüst sötétségbe”;

 


Várakozás

Künn fények. Neonlámpák fényei. Harsány színek és hangok, csillogó ablakszemek, kirakatok. Zaklatott, sietős emberek az utca forgatagában. Zaj mindenütt. A város zajai, s az ünnepi készülődésé.
Aztán lassan szállongó, vaskos hópelyhek. Vidáman táncolnak, kavarognak a magasban, majd megülik a háztetőket, kerítéseket, fákat.


Ünnep és hétköznap

Ünnep és hétköznap váltakozása maga az élet. Ünneptől ünnepig élünk, hiszen a ciklikusan ismétlődő ünnepek adják meg életünk ritmusát. Minden ünnepnek van előkészítő szakasza, amelyet az ünnepre való felkészülésnek nevezünk. Ebben az időszakban teremtjük meg az ünnep megülésének körülményeit. Felkészülünk lelkileg, ráhangolódunk az ünnepi eseményre, valamint eljuttatjuk a fontos információkat, amelyek az ünnepre vonatkoznak azokhoz, akikkel együtt akarunk ünnepelni.

 


Gyerekeknek

Márton Gábor: ÖREG MIKULÁSNAK

Öreg Mikulásnak van jó nagy csizmája.
Benne a világot egy éjjel bejárja.
Amikor egyet lép, száz mérföldet halad,
Meg-megáll figyelve minden ablak alatt.


A Passió - film ürügyén

Nagypéntek... Friss zöld mindenütt, alig bomló rügyek az út menti fákon, nyüzsgés, amolyan József Attilá-s pillanat "a bogarak, a gyerekek kipörögnek a napvilágra", hihetetlenül kék ég a templom fölött, s fönt a magasban, a tavasz ölelésében: a kereszt.

 

 


A mesék sosem avulnak el...

Az elmúlt héten bizonyára feltűnt a Szabadság téri FEK néven ismert étterem és művelődési intézmény törzsvendégeinek, hogy naponta több gyermekcsoport, de igen sok felnőtt is látogatja az emeleti kiállítótermet. Nem csoda, hiszen illusztris vendéget köszönthettünk városunkban: itt járt a TV Maci.

 


 

SZILVESZTER

 

Másnapos levesek

A szilveszteri bulizások után általában elérkezik a másnaposság ideje, így most ennek átvészelésében szeretnénk segítséget nyújtani.

Formabontó módon az alábbiakban közlünk néhány receptet:

 


Hacsak a vakondok nem...

A honi televíziózás fennállása óta folyik a verseny: ki tudja csípősebben, ötletesebben lehúzni az új esztendő első sajtóorgánumaiban a szilveszteri műsort? Persze, akkor még csak a Magyar Televízió kínálata árválkodott hervatagon a piacon, nem is értettem, miért próbálkozik az MTV gárdája megfelelni a kritikusok ízlésének, ami ráadásul szerintem fényévnyire volt a közönség igényeitől éppúgy, mint a tévé lehetőségeitől.