A tél egyet jelent a vadászati idénnyel. Ilyenkor a vadgazdaság erdőőrei mellett a legális (alkalmi) hobbivadászok, az illegális orrvadászok is puskát ragadnak, hogy kisebb - nagyobb zsákmányt ejtsenek. Nem mindegy azonban, hogy a vadállat, a kirándulásra magunkkal vitt kedvencünk vagy mi magunk kerülünk a célkeresztbe.

A vadászatokon általában a Nyugat-európaiak, a tengeren túli és a hazai tehetősebb belföldiek a résztvevők. Hétvégi buli vadászattal egybekötve, ez trendi kikapcsolódás manapság. A ceremóniára férfiak, nők, gyerekek érkeznek, puskákat ragadnak, és ki-ki pénztárcája ereéig szedi le az élők sorából a vadgazdaság direkt erre a célra óvott vadállatait. A nem ritkán illuminált állapotba kerülő hobbivadászok nem egyszer egymásra is veszélyt jelenthetnek

 

Vadászati túlkapások és balesetek, példa az utóbbi hónapok több tucatnyi eseményéből:

  • 2006 január 12: halálos vadászbaleset történt Nógrád megyében, ezúttal egy lajosmizsei vendégvadászt lőtt fejbe vadásztársa vaddisznóhajtás közben.
  • 2005 októberében a helyi erdőgazdaság vadásza lelőtt egy kutyát Csillebércen. Amikor a golyó átütötte az eb oldalát, az felvonyított, a gazdájához futott, és holtan rogyott össze annak lába előtt. Az állat négy és fél éves volt, fajtatiszta airdale terrier, Mukinak hívták. A férfi, aki lelőtte, nem mondta meg a nevét, igazolványt nem mutatott. Az autójába szállt, és elment a helyszínről, csak utólag azonosították a hatóságok.
  • 2005 december: súlyos sérülést szenvedett egy osztrák vadász, akit honfitársa sebesített meg a Vas megyei Nemesmedves közelében tartott vadászaton.

Vadvédelem címén az erdőkben van, hogy kutyát és macskát lőnek, ami törvénysértés. - ismerteti a tényállást Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület képviselője - A vadászati passzus 2005-ös módosítása után a vadászok nem lőhetik le a kóborló állatokat. Nem ejthető el az erdőben szabadon sétáltatott kutya, erdőjáró macska sem, csak akkor, ha az vadat űz, vagy életet veszélyeztet. Ettől függetlenül sok a vadászbaleset és az állatok ellen elkövetett túlkapás is.

Hasznos tanácsok erdei kiránduláshoz

Vadászati idényben sose menjünk egyedül kirándulni. Kedvencünket saját belátásunk szerint vigyük csak ki a természetbe. A téli erdőjárás közben a terepszínű öltözéket kerüljük el, próbáljunk meg élénk (kék, piros, sárga) ruhákat felvenni. Hasznos lehet, ha magunkkal viszünk a túrafelszerelés mellett zseblámpát, sebkötözőt, és mobiltelefont is, hiszen egy esetleges vadászbaleset elszenvedésekor az elsősegély és a gyors segítséghívás életet menthet.

 

Orpheus Állatvédő Egyesület

WEB: www.zug.hu (környezetvédelmi portál, ingyenes kiadványrendelés, stb.)
www.gyepmester.hu (állatvédelmi adatbázis)