A Móra Ferenc Múzeumban már készülnek a szeptemberi Chagall-kiállításra. Nizzán kívül a kontinensen először Szegeden mutatják be az Odüsszeia-illusztrációkat ábrázoló, színezett kőnyomat-sorozatot.

Igazi európai képzőművészeti szenzáció színhelye lesz szeptemberben a szegedi Móra Ferenc Múzeum, ahol Marc Chagall-litográfiákból rendeznek kiállítást.

A Nizzában őrzött Odüsszeia-illusztrációkat a kontinensen másutt még nem mutatták be – tájékoztatta lapunkat Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense.

Nagy Imre, a múzeum művészettörténésze a 43 színezett kőnyomat születésének hátteréről beszélt. Chagall 1952 és '54 között görögországi kiadója meghívására két évet töltött Hellászban.

A táj, a műemlékek és a görög mítoszo k varázsának hatására húsz évvel később, 1974–75-ben készítette el Odüsszeia-illusztrációit.

A litográfiákat japán gyöngyházfényű papírra nyomtatták Fernand Moulot kőnyomó műhelyében; a munkában Charles Sorlier litográfus segített.

A képek színezéséhez húszféle árnyalatot használtak föl. A művészettörténész szerint Chagall Odüsszeia-sorozata valódi képzőművészeti csemege.

Ezt a kiállítást mindenkinek érdemes lesz megnéznie.