2005 januárjával megkezdte működését a gyulai Corvin János Múzeum, és ezzel az eddig városi és megyei kézben levő kiállítóegységek végre lehetőséget kaptak arra, hogy egy szervezeten belül történjék az irányításuk, és a működtetésük. Az alapítással az ország egyik legnagyobb városi múezum együttese jött létre, melynek részét képezia a Dürer Terem, a Városi Képtár, a Ladics-ház, a Lajos Ferenc Grafikai Gyűjtemény, az Erkel Ferenc Emlékház, a Német Nemzetiségi Gyűjtemény, valamint Közép Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára.

A Corvin János Múzeum fiókintézményei közül a legnagyobb figyelem most a Várban zajló munkálatokra irányul, hiszen 16 év után 2005 tavaszán ismét kitárja kapuit. Szeretnénk, ha Békés megye és Gyula város lakossága együtt ünnepelné velünk nemzeti kulturális örökségünk egyik gyöngyszemének, a gyulai várnak megnyitását.

Az idelátogatók megismerkedhetnek majd a vár hadtörténetével, valamint a kor életmódi sajátosságaival, és tehetik midezt egy élő, nyüzsgő környezetben, ahol nem szokatlan a gyerekzsivaj sem. Az érdeklődők részt vehetnek különböző foglalkozásokon és rendezvényeken. A felszentelt kápolna biztosítja a helyszínt a keresztelők, esküvők lebonyolításához, melyek hangulatához kétségtelenül hozzájárul a középkori jegyeket magán hordozó borozó is. A vár lovagterme alkalmas a fogadások, konferenciák és egyéb jellegű rendezvények lebonyolítására. Szeretnénk, ha e csodálatos helyszín újból bekapcsolódna a város vérkeringésébe és annak szerves részét képezné. Fontosnak tarjuk, hogy ne csak a turisták által felkeresendő látványosságok közé soroljanak bennünket, hanem a hétköznapi élet színterévé is váljunk.

Reméljük, hogy látogatóinknak hasznos és örömteli órákat szerezhetünk, és ezzel Gyula kulturális jóhírét országszerte gyarapíthatjuk.