Ezen a napon, 1980 december 8 - án ölték meg a nagyszerű angol zenészt, John Lennont.

"Behunyt szemmel könnyű az élet, csak félreértesz mident mindent, ha látsz" Lennon/

John Lennon (1940-1980)

Liverpoolban megszületett John Lennon, a Beatles-együttes egyik alapító tagja, aki dalszerző, könyvíró, filmszínész és lemezproducer is volt. A Beatles nevû együttest Paul McCartney-val alapította az 1960-as évek elején. A Beatles alapítói: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr.

A hatvanas évek elején érték el első sikereiket a liverpooli Cavern és a hamburgi Star Clubban. 1962-ben készítették első lemezüket "Love Me Do" címmel. Elsõ albumuk 1962 -ben jelent meg Love me do címen. Az együttes 1970-ben heves viták között felbomlott. Sokan Yoko Onóval való kapcsolatát okolják a Beatles szétválásáért. Mindenestre tény, hogy későbbi felesége megjelenésével Lennon érdeklődése mindinkább a modern avangarde, a zenei, képzőművészeti, filmi törekvések felé fordult és inkább feleségével, mint a zenekar tagjaivel dolgozott együtt.1969-ben kötötte meg John Lennon második házasságát Yoko Ono- val.

A Beatles felbomlása után kezdte meg John Lennon szóló karrierjét. Az elsõ jelentõs albuma a John Lennon/Plastic Ono band címet viselte. Ezt követte az énekes legismertebb, Imagine címû albuma.

A hetvenes évek közepe felé haladva – a hatóságokkal vívott csatározások után – mindinkább elkedvetlenedik, magánélete is válságba jut. 1980-ban újra készít felvételeket, ekkor adja ki a Double Fantasy-t.

A Milk and Honey című új albumán dolgozott amikor megölték. Mark David Chapman, 1980 decemberében lőtte le John Lennont, az úgynevezett Dakota-ház közelében, egy elmebeteg New York-i lakása előtt.

Utolsó albumáról 4 dal is felkerül a sikerlistákra (Starking Over, Woman, Watching The Wheels, Nobody Told Me). Halála után jelent meg a The John Lennon Colledction (1980), Heartplay, Unfinished Dialogues (1983), Milk And Honey (1984), Live In New York City (1986), Menlove Avenue (1986).

A gyilkos ma

Chapman  a gyilkosságért először 20 évet kapott, aztán ezt súlyosbították 24 évi börtönre.

Nemrég tárgyalták szabadlábra helyezését, a döntés előtt John Lennon nővére is megszólalt,

Úgy gondolta, hogyha szabadon is bocsátanák Chapmant, biztos, hogy valaki úgyis megpróbálná megölni. Lennon rajongói ugyanis tucatjával küldtek már halálos fenyegetéseket Chapmannek az interneten keresztül. Lennon egyik rajongói oldalán történt szavazáson több mint 2000 ember szavazott arra, hogy a gyilkos élete végéig börtönben maradjon.

Ellenkező esetben az életével játszana.

John Lennon albumai:

Plastic Ono band
(1970)

Imagine
(1971)

Some time in New York city
(1972)

Mind games
(1973)

Walls and bridges
(1974)

Rock'n roll
(1975)

Double fantasy
(1980)

Milk and honey
(1984)

 

Lulu