Kopogtatók

Már az ajtóban megérkezik a karácsony. A kopogtatókat elkészíthetjük egyszerű örökzöld ágakból, tobozokkal, fagyallal, kis szalaggal, vagy választhatunk élővirágos megoldásokat, illetve színezhetjük is a kompozíciót.

 

Úszó asztaldísz

Különleges díszítő ez a tál. Egy laposabb üvegtálat vagy akár egy nagyobb kehelypoharat megtöltünk vízzel, teszünk bele félbevágott gyümölcsöket, friss virágfejeket és aranyszínű úszógyertyákat, amelyeket a vacsoránál gyújtunk meg. A vízbe cseppenthetünk pár csepp citromolajat is, így még illatos is lesz.

 

Illatos narancs

Egészséges narancsokat megmosunk, megtörölgetünk, és szegfűszeggel különböző mintákat szurkálunk bele. A narancsokra szalagot kötözünk, és a szobában, konyhában felfüggesztjük. Sokáig kellemes illatot fog árasztani.

Illatzsák

Egy kis textil zsákot - legjobb, ha ezt is magunk varrjuk, valami kedves anyagból - töltsük meg mindenféle illatos dolgokkal, például rózsaszirommal, fahéjrudacskákkal, narancshéjjal, kakukkfűvel, levendulával. Tökéletes ajándék a női gardróbszekrényekbe, vagy a fürdőszobába.

Virágnyomatú gyertya

A virágnyomatú gyertya az elegáns apró-ajándék, és az ajándékkosarak gyönyörű tartozéka is lehet.
Elkészítés:

1. lépés
Rendezze el a száraz virágokat, leveleket, tervezze meg előre, hogyan helyezi majd el őket, és próbálja hozzá a gyertyához. Ha elkezdi a munkát, nagyon gyorsan kell majd dolgoznia, úgyhogy fontos, hogy megtervezze az ötleteit.

2. lépés
Olvasszon paraffin viaszt egy lábosban (Kreatív boltokban megvásárolhatja!). Ha felolvadt a viasz, vegyen egy serpenyőt, öntsön bele melegvizet, és helyezze bele a lábost, amelyben az olvadt viasz van. A meleg víz folyékonyan tartja a paraffint.

3. lépés
Mártsa ecsetét a folyékony viaszba, és fessen le egy kis területet a gyertyán, ahová a virágot, vagy levelet szeretné helyezni.

4. lépés
Óvatosan nyomkodja a virágot a viaszba. Tetszés szerint ismételje meg a lépéseket, ha fér még díszítés a gyertyára.

5. lépés
Amikor készen van a virágok elhelyezésével, mártsa az egész gyertyát a folyékony viaszba. Finom, de határozott mozdulattal merítse, forgassa a gyertyát, mert különben nem lesz egyenletes a felülete. Győződjön meg róla, hogy a díszítő virág, vagy levél teljes felületét fedi-e a viasz. Ha légbuborékokat lát, ismételje meg a merítést.

6. lépés
Hagyja megdermedni a viaszt a virágok felett (eleinte lehet, hogy tejüvegszerű lesz a gyertya felülete, de várjon, mert hamar kitisztul, és teljesen áttetszik majd a díszítés!).

7. lépés
Törölje át a kész gyertyát nejlon harisnyával, hogy fényes legyen.

Habfürdő

Kellékek:

  • 1 csésze kímélő sampon (legjobb a babasampon)
  • 1/3 csésze glicerin (házartási boltban kapható)
  • 2 evőkanál víz
  • színes, szép formájú üveg
  • illat-esszencia

Elkészítés: óvatosan keverje össze a sampont, a glicerint és a vizet. Ha kívánja, csepegtessen a keverékbe 10-25 csepp illatesszenciát (és ne pot pouri olajat), ízlése szerint, és újból keverje össze. Öntse a keveréket a feldíszített üvegbe, és alaposan zárja le.

 

Mécses

Ez a gyönyörű mécses nagyon hasonlít a jeruzsálemi gyertyára, de előnye, hogy örökké tart. Akár egy vastagabb falú vizespohárból vagy egy befőttesüvegből is el lehet készíteni. A különböző színű hőre keményedő gyurmákból vékony kígyókat gyúrunk, az egyik gyurmadarabot lelapogatjuk úgy, hogy mindenhol ugyanolyan vékony legyen. A kígyókat (hármat-négyet) beletekerjük a gyurmapalacsintába, úgy, hogy ne érintkezzenek a kígyók egymással. Az így készült vastagabb rudat tapétavágóval vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket egymás mellé feltapasztjuk az üveg oldalára. A befedett üveget kisütjük a sütőben. Vigyázni kell, nehogy túlságosan megégjen a gyurma!

 

Díszek só-liszt gyurmából

Egyszerűen elkészíthető, olcsó, mégis rendkívül színes, vidám és egyedi formákkal díszíthetjük fel ajándékcsomagjainkat és a karácsonyfánkat, ha só-liszt gyurmából ünnepi figurákat formázunk.

Hozzávalók:

3/5 rész sót, 2/5 rész lisztet annyi vízzel kell összekeverni, hogy gyúrható legyen. Ha van otthon, tehető bele egy kis tapétaragasztó és egy kis étolaj is. /az olíva-olaj nem avasodik, ezt használva hosszabb ideig megmarad az ajándékotok/

Ha egy kis pirospaprikát is gyúrtok az alapanyagba, még festenetek sem kell az elkészült művet.

Ezután bármit formázhattok a gyurmából, de készíthettek belőle képet is. Ehhez lapítsátok el a só-liszt gyurmát, és karcoljátok bele a körvonalakat. Szárítás után fessétek ki a képet. Választhatjátok azt a megoldást is, hogy a képet különböző fűszerekből rakjátok ki /egész bors, szegfűszeg, fahéj, köménymag, szezámmag, tökmag, dióbél, mogyoróbél, napraforgómag, csillagánizs/. Ekkor már ne fessétek ki, úgy szép, ha a természetes színek, formák látszanak.

Végül a képet kirakhatjátok lepréselt virágokból is. Virágot könnyen gyűjthettek, tiszta papírlapok között le lehet préselni, ezekből szép képet lehet összeállítani

szárítás:

A sütőt kis hőfokra állítsa be a segítségetekre lévő felnőtt, az alkotásotoknak nagyságától függően 20-30 perc száradásra van szüksége. Figyelem! A gyurma átforrósodik, ezért óvatosan, csak kesztyűvel nyúljatok hozzá! Ha kihűlt, szükség esetén lehet festeni, egy kis lakkréteggel pedig még tartósabbá tehető az alkotásotok.

 

Színes szalvétagyűrűk

Egy sodrófával nyújtsuk ki a gyurmát (vagy agyagot) kb. 1 cm vastagságúra! Vágjuk ki belőle a képen látható formát: a hossza 10 cm.

Hajlítsuk ovális alakúra! Helyezzük el rajta és nyomkodjuk bele a díszítésül szánt len- és szezámmagokat!

Fessük ki a szalvétagyűrűt, majd - amennyiben gyurmával vagy agyaggal dolgoztunk - helyezzük be a sütőbe! A sütés hőfokát és időtartamát illetően kövesd a gyurma dobozán szereplő utasításokat!


Lulu