Tavaszelő / Kikelet hava / Böjtmás hava

A hónap a Rómát alapító Romulus apjáról, Marsról kapta nevét, jelentése: fényes, ragyogó. A rómaiaknál a 10 hónapos év első hónapja volt, Julius Caesar óta az évnek harmadik hónapja.

Március, a tavasz első hónapja, a nagyböjt időszaka. A nagyböjt a keresztény egyházban a húsvéti előkészület ideje, hamvazószerdától húsvétvasárnapig terjed. Ez a negyven napos időszak, Jézus negyvennapi böjtölésének, majd kínszenvedésének emlékezete. A negyven napos böjt a 7. századtól vált szokássá, s 1091-ben, II. Orbán pápa iktatta törvénybe.
A "böjt" szó magyar nyelv szakrális pogány rétegéből került át a keresztény szóhasználatba. A hagyományos közösségek igyekeztek mind testileg, mind szellemileg magukat minden földi kísértéstől megtartóztatni. A férfiak nem borotválkoztak, nem dohányoztak, és a házasélettől is tartózkodtak, mindenben törekedtek a mértékletességre.

Hamvazószerda (böjtfogadószerda, szárazszerda, aszalószerda), a nagyböjti időszak legelső napja, szigorú böjti nap. Elnevezése az e naphoz kapcsolódó hamvazás szokására utal. A templomban a mise után az elmúlt évi szentelt barka hamuját a pap megszenteli és keresztet rajzol a hívek homlokára és ezt mondja:"Emlékezzél ember porból vagy és porrá leszel".
A régi idők böjti fegyelme igen kemény volt. Csak kenyeret, sót és száraz növényi eledeleket volt szabad enni, azt is napjában egyszer. Ennek az önmegtagadó életnek nyomai a mai vallásos gyakorlatban is megvannak.

Böjtben tilos volt a lakodalom és mindenféle zenés, hangos mulatság. A lányok, menyecskék egyszerűbb, sötétebb ruhákat hordtak, nem ettek húst és zsíros ételeket.

Kedvelt böjti ételek:

Rizskása cibere: A rizst sós vízben megfőzzük. Ha savanyúra akarjuk, akkor savanykás, de ha édesre akarjuk, akkor édes tejjel behabarjuk és ízlés szerint tálaljuk.

Kukoricakása cibere: A kukoricát megdaráljuk, megszitáljuk, megmossuk és ugyanúgy készítjük, mint a rizsből készült ciberét.

Lábatlan tyúk: 4 tojást, ízlés szerint sót, borsot, 2 evőkanál lisztet, zsemlemorzsát, 1 evőkanál zsírral összekeverünk. Hozzáadunk egy kis fej apróra vágott vöröshagymást és petrezselyemzöldjét, késhegynyi szódabikarbónát, összekeverjük, és forró zsírban kisütjük.

 

Március jeles napjai:

Március 12.  Gergely napja
Március 18.  Sándor napja
Március 19.  József napja
Március 21.  Benedek napja
Március 25.  Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

 

Lulu