A szilveszteri bulizások után általában elérkezik a másnaposság ideje, így most ennek átvészelésében szeretnénk segítséget nyújtani.

Formabontó módon az alábbiakban közlünk néhány receptet:

Savanyú kenyérleves (Kyselo)

Hozzávalók: 1/4 l kenyérélesztő, egy marék szárított gomba, köménymag, 2 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, 4 tojás.

Először a kvászt (kenyérélesztőt) készítjük el. Egy félliteres edénybe negyed liter langyos vizet öntünk. Szétmorzsolunk bele 3 dkg élesztőt és elkavarjuk kb. 3 púpozott evőkanál liszttel. Nagyobb darab kenyérhéjat adunk hozzá, letakarjuk az edényt és másnapig meleg helyen hagyjuk állni. Aztán előkészítjük a levesbe valót, pl. burgonyát főzünk.

A kenyérélesztőt előzőleg felfrissítjük langyos vízzel és hagyjuk egy éjszakán át kelni. Másnap sós vízbe odatesszük főni a gombát a köménnyel, és amikor megpuhult, hozzáöntjük a megkelt kenyérélesztőt és ezzel a főzetet besűrítjük. Együtt főzzük tovább, és megzsírozzuk vajon habosra futtatott apróra vágott hagymával. Külön híg rántottát készítünk vajon, és minden tányérra rakunk belőle, vagy az edénybe tesszük az előzőleg megfőtt burgonyával együtt.

 

Kulajda (nevenincs leves)

Hozzávalók: burgonya, gomba, tejföl, tej, liszt, vaj, kapor, só, köménymag ízlés szerint.

A kockára vágott meghámozott burgonyát kevés köménymaggal és a gombával feltesszük főni. Egy pohár tejfölt tejjel, egy evőkanál sima liszttel elkeverünk és a felforrt levesbe öntjük. Hagyjuk együtt főni még két percig, tehetünk hozzá még kevés tejet, egy kanál vajat. Végül apróra vágott kaprot szórunk bele. Forrón és hidegen egyaránt finom.

Kulajda kicsit másképp

Hozzávalók: 2-3 nagyobb burgonya, egy csésze friss gomba vagy egy marék szárított gomba, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 tojás, kapor, só ízlés szerint.

A gombát felszeleteljük (a szárított gombát beáztatjuk) és a vajon megpároljuk. Felöntjük húslevessel vagy vízzel, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, megsózzuk és puhára fozzük. A tojásokat felverjük a tejföllel, beleszórjuk a lisztet és a levesbe öntjük. Kicsit főzzük még és végül a kaprot is hozzáadjuk. A kész levesbe tehetünk keményre főtt tojást egészben vagy felébe, negyedére vágva.