Október 16-án kora reggel népes csapattal, csaknem ötvenen indultunk el látni, hallani, megismerni a kultúra számtalan megnyilvánulási formáját a kultúra fővárosába, Grazba.

Az út előzményeiről. Ez év tavaszán az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány a népszavazást megelőzően programcsomagot állított össze, a közösség népszerűsítésére. Ennek egyik része volt az un. Hozomány-program, amely keretein belül minden település megnevezte azt a helyi értéket vagy értékeket, amivel a közösség sokszínű kultúrájához, mintegy hozományként hozzájárul.

Ezeket mutattuk be április 5-én Békésen a megyei Hozománygálán. Az egész napos programra ellátogatott dr. Anne-Marie Leb asszony Graz kulturális tanácsnoka is. Ittléte során merült fel egy viszontlátogatás lehetősége, amikor is tüzetesebben megismerhetővé válik a megyei szakemberek számára Graz, mint a 2003. év európai kulturális fővárosa.

Ezek után kerekedtünk fel a Megyei Művelődési Központ szervezésének köszönhetően. Első napon átszelve az országot pihenőként Cecén megtekintettük a Csók István Múzeumot, majd a Balaton környékén járva a Somlóhegy nedűit kóstolgattuk meg, amely pincészet bejáratánál Varga Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke fogadta csapatunkat. Első éjszakánkat a határ menti Bozsokon töltöttük.

Az utazás második napján jutottunk el a kultúra fővárosába, ahol idegenvezető mutatta be, mit is jelent ez Grazban. A városnézés során a nevezettességek megismerése közben is már érzékelhető volt, hogy az Erdélyből származó grazi idegenvezetőnk szavaiból is mennyire kitűnik: roppant módon szereti lakhelyét, városát, kulturális légkörével átitatott, nagy múltú történelmével és újkori vívmányaival együtt, Ausztria második legnagyobb városát.

A nevezetességek megtekintése után a Városháza előtt ért véget városnézésünk, ahol várt minket Anne-Marie Leb asszony. Kifejezte örömét, hogy viszontláthatja a Békés megyeieket városában, majd bemutatta Graz 2003. évi életét, amely talán idén még hangsúlyosabban a kultúráról szól. A nagy megtiszteltetésként fogadott címért láthatólag megdolgoztak. Mintegy 100 projekt és 6000 rendezvény várja a vendégeket. Számtalan új attrakciót készítettek, új épületeket, látványosságokat, érdekességeket, - nekünk talán néha meghökkentő ? kiállításokat, programokat szerveztek.

Nagyon szembetűnő és követendő az a tevékenységük, ahogy az egész év eseményáradatát előkészítették, propagálták. A hatásos, célját valószínűleg elérő marketing és PR munka jól példázza a kultúra és eme terület összehangolt alkalmazásának eredményét. Minden üzletben (!), táblán, még a villamosok felszállóhelyein is az elektromos kijelző felváltva tájékoztat a villamos érkezéséről, és arról, hogy Graz a kultúra fővárosa. Nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a helyiekkel is elfogadtassák a ?fővárosi rangot?, és minél nagyobb arányban bevonják a lakosságot is a programokba, már az előkészítés során.

A városházi fogadás után ? ahova egymás után érkeztek a különböző nemzetek delegációi ? folytattuk ismerkedésünket. A Grazot átszelő Mura folyón Plázát építettek, amely hídjai összekötik a két partot. A hajó alakú építményben található egy kávézó, és természetesen ? lévén a kultúra fővárosában vagyunk ? egy amfiteátrum. A fémvázas építmény utóbbi részében 300 vendéget tudnak fogadni programonként.

A sziget után megismerhettük Graz vadonatúj kulturális központját, a Kunsthaus-t, amely annyira új volt ott jártunkkor, hogy következő héten került sor a hivatalos megnyitójára. Két brit építész által megálmodott, magyarra fordítva ?hólyagnak? nevezett épület is az UNESCO által odaítélt címnek köszönhető. A kulturális központban 3 szinten adnak helyet kiállításoknak, bemutatóknak. Az érdekes külalakot kapott kulturális központ ovális hólyaghoz hasonlítható, tetején 16 ?nyúlvánnyal?. A Mura felé néző oldalán pedig egy ?tűt? helyeztek el, amelyből szép kilátás kecsegtet a városra. (Ennek eredeti funkciója az lett volna, hogy egy kávézó legyen ott, de végül ezt nem engedélyezték.) A ?hólyagba? sajnos nem juthattunk be, mivel a következő heti, hivatalos megnyitó kiállítását rendezték be, ezért az érdekes építészeti attrakciónak csupán a földszintjét és külső ?homlokzatát? tekintettük meg. Ez egy olyan tipikus építmény, amely nagyon érdekes benyomást keltett bennünk. Egy végtelen kulturális gazdagsággal rendelkező város több száz éves légkörébe, épületei közé és reá épített XII. századi kulturális központ minden bizonnyal emlékezetes élményt nyújt minden látogatónak.

De emlékezetes élmény volt az az esti rock?, n roll musical is, amit a Schauspielhaus-ban tekinthettünk meg. A Janis Joplin életét feldolgozó előadás érdekes fordulatú, végső feldolgozását a svájci főszereplőre írták, akinek hangja telitalálatnak nevezhető ennél a darabnál.

Látogatásunk harmadik napján tovább ismerkedhettünk Graz kulturális intézményeivel. Szervezeti felépítésében négy intézményt magába foglaló kulturális szervezet következő része az Operaház volt. Ottani idegenvezetőnk az opera kórusának tagja, aki történetesen magyar. Galamb Zoltán 1978 óta él Grazban, előtte a magyar operában énekelt, egyébként táncdalénekes a ?hivatalos? végzettsége. Szimpatikus és segítőkész vezetőnk bevezetett minket a grazi opera mindennapi életébe, a publikum előtt talán nem mindig ismert rejtelmeibe. A hatalmas szinpadtól kezdve az öltözőkön át, szinte mindent megtekinthettünk, megismerhettük az Operaház életét. A méltán híres operában évente közel 20 új művet mutatnak be. Szereplőik között több magyar is felfedezhető, és pl. az idei évad kamarakoncertjeinek nyitó előadásán Ambrus Ildikó és Nyári Jenő szerepelt. Ott jártunkkor tartották a Don Pasquale próbáját, amelynek premierjére másnap került sor.

Megismerkedhettük Graz és környékén élők munkaügyi átképzéseivel foglalkozó St. Martin intézménnyel is. Itt évente közel 750 átképzést, tanfolyamot tartanak, csaknem 23 ezer résztvevőnek. Fő tevékenysége mellett törekednek az ?önellátásra? is, hiszen rendelkeznek kereskedelmi szálláshelyekkel is. De pl. saját mezőgazdasági termelésükből származó élelmiszereket is forgalomba hoznak, saját nevük alatt.

Hazafele indulva és a városban is láthatóvá vált előttünk, hogy a város szülöttjének kaliforniai kormányzóvá választásának menyire örülnek a graziak, és mennyire biztatták. A buszból megtekintethettük az Arnold Schwarzenegger Stadiont, majd elhagytuk a kultúra fővárosát.

Színes, érdekes kulturális világot ismerhettünk meg tanulmányutunk során. A városban járva-kelve megcsodálhattuk nevezetességeiket, régi műemlékeiket, a város történelmi mivoltát, és a mai kor ? talán néha meglepő ? újdonságait. Az 1700-as évek épületei mellett vagy azokkal összeépített legújabb kori épületeit. Mi tagadás, ezt a szimbiózist néha mi is nagy meglepetéssel nézegettük, és talán megállapíthatjuk, hogy hazánk kulturális élete ezt nehezen fogadná be. Igaz, nem ment ez könnyen Grazban sem, de végső soron elfogadtatták a helyiekkel. Eredményül pedig ezt is magukénak érzik, mint pl. a város szimbólumának számító óratornyot.

A látogatás során megtapasztalhattuk, hogy a graziak milyen ragaszkodással élnek ott, ahol a kultúra az első. Tisztelik hagyományaikat, múltjukat, de emellett elfogadják ? a talán számunkra meghökkentőnek is tűnő ? újdonságokat is. Elfogadják és magukénak érzik a kultúra minden megnyilvánulási formáját. Nem csak ?ünnepnapokon?, hanem a hét minden órájában együtt élnek a kultúrával.

 

Salamon Anikó
sajtóreferens
Békés Polgármesteri Hivatal

 

Forrás: Megyei Művelődési Központ