Kárpátinfo
Dátum: 2003. június 12, csütörtök
Téma: Bemutatkozunk A Kárpátinfo ? Kárpátalja információs portálja múlt év novemberében indult, s elődjét, a Bereginfo.com-ot váltotta fel. A világhálón olvasható újság alapját a Bereginfó hetilapban megjelent cikkek alkotják, emellett rendszeresen tallózunk a Kárpátalján megjelenő magyar nyelvű lapok érdekesebb írásaiból, így azok szintén megtalálhatók e helyütt. Mindez azonban önmagában kevés lenne arra, hogy felkeltse az internetes olvasótábor figyelmét. Ezért a lapot naponta felfrissítjük néhány fontosabbnak ítélt Kárpátaljával, Ukrajnával foglalkozó hírrel, tudósítással.Jelenleg a portálon a következő mellékletek találhatóak: kárpátaljai híres emberek életrajzai, falucsúfolók, kárpátaljai mondák, műemlékeink, pályázatok, közlemények, régi beregszásziak, stb.

Olvasóink között megtalálhatóak úgy magyarországiak, mint erdélyiek, de Amerikából, Európa más országaiból és Oroszországból is olvassák a lapot. 


További bemutatkozásként álljon itt egy korábbi cikk:

 

Kárpátinfo ? vidékünk tükre

Valamit töredelmesen be kell vallanom. Azon régimódi negyvenesek közé tartozom, aki ingerülten felkapja a fejét, valahányszor a Kossuth rádió hírösszefoglalójának a végén a bemondó a következőkre biztat: az imént elmondott híreket és a többi tudósítást elolvashatom a rádió internetes portálján. Nem, eszembe sincs, hogy a számítógéphez rohanjak, és megpróbáljam megkeresni az említett hírforrást. Inkább várok addig, míg ismét kerek óra lesz, s a következő hírösszefoglalóból értesüljek a legújabb fejleményekről. Pedig lassan tisztába jövök azzal, hogy ott fenn ?a hálón? létezik egy másik világ, amelyet nehéz valóságosnak nevezni, mindazonáltal egyre inkább részt követel magának a mi hétköznapunkban megélt világunkban. Mindinkább megbizonyosodok arról, hogy egyre többen tájékozódnak ezekből a hírforrásokból.

? A Kárpátinfo, Kárpátalja információs portálja múlt év novemberében indult, s elődjét, a Bereginfo.com-ot váltotta fel ? tájékoztat Pál Ferenc, az internetes lap szerkesztője. ? A világhálón olvasható újság alapját a Bereginfóban megjelent cikkek alkotják, emellett rendszeresen tallózunk a Kárpátalján megjelenő magyar nyelvű lapok érdekesebb írásaiból, így azok szintén megtalálhatók e helyütt. Mindez azonban önmagában kevés lenne arra, hogy felkeltse az internetes olvasótábor figyelmét. Ezért a lapot naponta felfrissítjük néhány Kárpátaljával, Ukrajnával foglalkozó hírrel, tudósítással.

? Egy internetes újságnak bizonyára megvannak a maga sajátosságai?

? A gondolatot tovább folytatva a sajátosságokból adódó lehetőségeink. Egy nyomtatott folyóirat legfeljebb azt teheti meg, hogy év végén az összefoglalóban közli, hogy az eltelt időszakban témakörönként milyen jelentősebb, nagyobb horderejű írásokat publikált. Nos, az internetes újság mindig friss számában a megfelelő helyen nyugodtan elfér a régi anyag. Mondok egy példát. Bár a Régi beregszásziak című nagysikerű sorozatunk publikálása a BeregINFO hasábjain jó két éve befejeződött, s a könyv is megjelent, ennek ellenére nálunk az anyag továbbra is olvasható. A nyomtatott újság egy-egy számában a kiválasztott kárpátaljai alkotó néhány festményét tudjuk bemutatni, ám ott ?fenn? egy egész internetes képtárnak jut hely. Méghozzá életrajzokkal együtt. Célunk az, hogy Kárpátalját a vidékünk iránt érdeklődők mind színesebben, mind teljesebben megismerjék. Galéria ?rovatunkban? éppúgy láthatók fotók a Kárpátalján lezajlott falunapokról, mint a beregszászi Nemzeti Színház előadásairól. A mai Beregszászt 40 darabból álló fotósorozat mutatja be, emellett jó néhány képeslapot is elhelyeztünk, amely a Vérke-parti város múltját eleveníti fel. Itt mondanám el, hogy az internetes újság olvasóinak lehetőségük van arra, hogy fotókat küldjenek be, s ha azok tematikájuk, érdekességük folytán jól kiegészítik az általunk közölt anyagot, akkor bekerülnek a gyűjteménybe.

? Fórum?

? Ez a hagyományos újságban az olvasók rovata. Nos, a mi fórumunkban szintén mindenki elmondhatja véleményét a nálunk látottakkal, olvasottakkal kapcsolatban. Ezen kívül rendszeresen teszünk fel kérdéseket is, így tudtuk meg például, hogy kik is látogatják internetes portálunkat. Hogy vidékünk iránt egyre nagyobb az érdeklődés, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az oldalainkat látogatók 28 %-a még sohasem járt Kárpátalján. Ennek ellenére tudni szeretnék, hogy hogyan élünk mi, kárpátaljaiak.

? A legnagyobb érdeklődést kiváltó témák?

? Erről pontos statisztikát vezetünk. Az életünket várhatóan erősen befolyásoló eseményekről készült tudósítások iránt a legnagyobb a figyelem: a státustörvénnyel, a hamarosan bevezetendő vízumkényszerrel kapcsolatos kárpátaljai reagálások, a határátkelőkön uralkodó helyzetről szóló tudósítások. Szép számú olvasótábort tudhat magáénak a kulturális eseményekről szóló összeállítás is.

? Honnan toborozza olvasói a Kárpátinfo?

? Leginkább Magyarországon, illetve a Kárpát-medence magyarok lakta területein olvasnak bennünket. Ezenkívül több kevesebb rendszerességgel negyven országból látogatják meg internetes portálunkat. Időnként még olyan távoli országokból is felkeresik oldalainkat, mint Tajvan, Szaúd-Arábia, Japán, Ausztrália. Olykor a washingtoni Fehér Házból is olvasnak bennünket. Havi kétezres olvasótáborunk van, ami tekintélyes csapatnak számít, s örömünkre szolgál az is, hogy ez a szám állandóan növekszik.

? További tervek?

Erről a Kárpátinfo megálmodója, a Bereginfo főszerkesztője, Szoboszlai István beszél:

? Ugye ismerős a régi dal: egyedül nem megy. Jó volna, ha falvaink elöljárói közül mind többen felismernék az internetes újságban rejlő lehetőségeket. Ha mihamarabb elkészülnének településeink honlapjai, hogy a közeljövőben hozzá tudnánk látni régóta dédelgetett tervünk, Kárpátalja települései adatbázisának létrehozását. Ezzel óriásit lépnénk előre, megteremtenénk a széleskörű kapcsolatfelvétel lehetőségét, hogy akik érdeklődnek irántunk, azok tudják, hogy milyen elérhetőséggel rendelkezünk, illetve legyen fogalmuk arról, ami leginkább jellemző ránk. Mindenképpen arra törekszünk, hogy mind teljesebb, reálisabb képet alkossanak rólunk az érdeklődők, hogy mindenhová eljusson hírünk a világban.

Eszenyi Gábor


Kárpátinfo: http://www.karpatinfo.org.ua/A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=566