Rajzpályázat a Kossuth-év alkalmából
Dátum: 2002. augusztus 13, kedd
Téma: Pályázat


Tinnye község Pest megye északnyugati részén, a Budai-hegység, a Pilis és a Gerecse között, azok nyúlványain, a Körtvélyes (ma: Békás) patak völgyében épült 1340 lakosú kisközség. Magaslati pontjairól páratlanul szép és változatos kilátás nyílik. A Garancs-tó környékén és a pataknál, az erdőkben, mezőkön sokféle védett növény és állat figyelhető meg. A talajban ősi csigák kövületei találhatók.

A történelmi korok emlékeit helytörténeti gyűjtemény őrzi. A szomszédos települések is különleges látnivalókat kínálnak: Úny - homokbánya, ásvány- és kövületgyűjtemény, Zsámbék - romtemplom, lámpamúzeum, Tök - lovasbemutató, Piliscsaba - Pázmány Péter Tudományegyetem stb.

Tinnye történetének 19. századi fejezete a legérdekesebb. Ekkori kisnemesi lakói tevékeny szereplői voltak országos eseményeknek, építményeik egy része ma is áll.

Itt vásárolt házában lakott 1842-46-ig Kossuth Lajos. Az idei 200 éves évforduló ad annak a törekvésünknek aktualitást, hogy a nagy hazafi itteni tartózkodásának emlékeit minél több gyermekkel és fiatallal ismertessük meg, hogy számukra is nyilvánvalóvá legyen: Kossuth a hétköznapokban is reformer, áldozatkész polgára volt hazájának.

A Tinnyei Kossuth Lajos Általános Iskola rajzpályázatot hirdet a Kossuth-év alkalmából a Kossuth-nóta második versszakának megjelenítésére:

"Kossuth Lajos íródeák

Nem kell néki gyertyavilág,

Megírja ő a levelet egy ragyogó csillag mellett!

Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!"

E versszak a szájhagyomány szerint falunkban keletkezett a lugasban holdvilágnál is dolgozó hazafiról, aki 1842-1846-ig lakott Tinnyén.

Pályázati feltételek:

Életkor: 8-14 év.

Technika: szabadon választott (lehet grafika, festés, plasztika, bármely iparművészeti technika), mérete tetszőleges.

A pályázat elbírálása:

A beküldött alkotásokat a bizottság korcsoportonként bírálja el (8-10 éves, 11-14 éves), a díjazottakat szeptember 20-ig írásban értesítjük. Kérjük a művek hátoldalára írjátok fel neveteket, életkorotokat, levélcímeteket, iskolai címeteket és telefonszámotokat.

Beküldési cím: Kossuth Lajos Általános Iskola, Szaniszló Judit, 2086 Tinnye, Szabadság tér 3. Tel.: 26/335-015.

Beküldési határidő: 2002. szeptember 15.A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=173