Sok a felelőtlen állattartó
Dátum: 2006. október 28, szombat
Téma: Kék BolygóÁllatok az utcára dobva kóborolnak, majd pusztulnak

Szeged város ebrendészeti feladatait 2006 júliusától az Orpheus Állatvédő Egyesület végzi. A közhasznú szervezet munkatársai nap, mint nap a legrosszabb helyzetben lévő állatokkal találkoznak. Nem ritka, hogy felelőtlen gazdák megunt kedvenceket fához, kerítéshez kötve hagynak magukra, étel és ital nélkül. Sok autóból kidobott kutya-, macskakölyök táplálék hiányában szenved éhhalált. Az állatok egy része autók kerekei által gázoltan, elhullva kerül az ebrendészetre. A telep dolgozói az utcán kóborló állatokat befogják, a telepen karanténozva megfigyelik, majd a lehetőség függvényében a veszettségoltás, féregtelenítés, parazitáktól való mentesítés után gazdához juttatják őket. 

A települések ebrendészeti telepei elsősorban közegészségügyi feladatokat látnak el, így a járványvédelem a legfőbb szempont. Szeged sintértelepének ebrendészeti teleppé való fejlődése mintaértékű lehet más városok számára. Sajnos sokkal több a gazdára váró állat, mint a rájuk való igény, így a munka Szegeden is nagyon nehéz.

 

Szigorú büntetést kapnának az állatkínzók, ha a lakosság segítségével a hatóságok látókörébe kerülhetnének az elkövetők. Ugyanis megalkotásra került az állatok védelméről szóló 1998. évi XXVIII. törvény, és az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) kormányrendelet. A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (Btk.) 266/b § írja le az "állatkínzás" bűncselekményt, mely törvényi tényállást a 2004. évi X. törvény iktatott be a Btk-ba 2004. április 24-i hatállyal, felváltva a cselekmény korábbi szabálysértésként való elbírálásának lehetőségét.

 

Részlet az (1998. évi XXVIII.) állatvédelmi törvényből:

8. § Az ember környezetében tartott állat, … állat tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad. Az állat elűzése, elhagyása vagy kitétele tilos.

 

Büntetést az állatkínzóknak!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület több alkalommal jelezte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak, hogy a gazdasági, a hobbi állatok egyes tartói gyakran állatkínzó tevékenységet folytatnak, vagy nem a törvényeknek megfelelően tartják az állatokat. Emiatt szükség lenne az országban is egyfajta „állatrendőrségre”, melyek közvetlenül levezethetnék 1-1 ügy nyomozását. Bízunk benne, hogy a közelgő rendőrségi reformokba beleférhet egy ilyen intézmény beindítása is, melyben a települések civil állat-és környezetvédő szervezetei is aktívan munkálkodhatnak majd.

 

A megelőzés a legjobb megoldás

A legjobb megoldás azonban az lenne, ha a kóborrá váló állatok meg sem születnének. A házi kedvencek túlszaporítását megelőzéssel lehetne kordában tartani. A párzási időszakban így az állatok szaporodását meg kell akadályozni, a lehetőségek függvényében az állatokat ivartalanítani is lehet. Ha nem születik egyre több kóbor állat, nem képződik börtönnel is sújtható állatkínzási bűncselekmény sem. A vásárlói szokások felelősségteljesebbé tételével is csökkenthető a kóbor állatok száma, hiszen sokan az újdonsült kedvenceiket unott teherként dobják az utcára.

 

Seres Zoltán

Orpheus Állatvédő Egyesület

 

ÁLLATBARÁT KIADVÁNYOK INGYEN: közepes méretű, bélyeges válaszborítékért plakátok, képeslapok, matricák kérhetőek: Orpheus Állatvédő Egyesület, 6701 Szeged, P.f.:929.

 

www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó, www.sinter.hu – Állatvédelmi Adatbank,

Adó 1%: Orpheus Egyesület – 18464654-1-06 

 

 A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1714