Munkácsy képek Békéscsabán
Dátum: 2006. május 15, hétfő
Téma: Csemegéző - AjánlóAz Amerikában élő Pákh Imre magángyűjteményének Munkácsy-kollekciója ma a világ legnagyobb, magánkézen lévő Munkácsy-gyűjteménye, melyet eddig több mint félmillióan láthattak. A kiállítást 2006. július 13-a és szeptember 24-e között Békéscsabán is megcsodálhatják, s ez azért nagyszerű, mert Munkácsy Mihály a Békés megyeieké is. Itt található a Munkácsy Mihály Múzeum, s közismert az is, hogy a 7 éves, árvaságra jutott Miskát 1851-ben békéscsabai nagybátyja vette magához, s itt lett asztalosinas.Hisszük, hogy például az Ásító inas című festménye itteni élmények nyomán született. Felnőtté válása, pályakezdése Békés megyéhez és Arad megyéhez kapcsolódik. E tájhoz, az itteni emberekhez fűződik első és meghatározó találkozása a festészettel, s innen indulva jutott el a világhírig, Párizsig, a fényes szalonok előkelő világáig. A Békés megyeiek és az aradiak méltán tekintik magukénak Munkácsyt, az életében és halála után egyaránt kedvelt és megbecsült festőt, a kiállítások egykori és mai csillagát, a mestert, akinek képeiért most is versengenek a műtárgypiacon.

Pákh Imre gyűjteményéből huszonkilenc(!) festményt láthat most még Magyarországon a közönség, mielőtt a képeket visszaszállítják Amerikába. E kitűnő kollekció mellett a kiállításon a Magyar Nemzeti Galéria, a Móra Ferenc Múzeum, valamint a Munkácsy Mihály Múzeum saját anyagának válogatása szerepel, s először itt láthatjuk Magyarországon az Arad Megyei Múzeumból kölcsönzött festményeket is. A korai, realista korszakát illusztráló művek mellett a kiállításon láthatók szalonképei, tájképei, továbbá portrék, s több, a trilógiaként emlegetett – a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce homo és Golgota című – táblákhoz készült vázlat és redukció. A tárlaton helyet kap a Honfoglalás egy nagyméretű (közel hétméteres) változata is.

Munkácsy Mihály személyét, mindennapi életét az özvegyétől kapott relikviái, használati tárgyai segítségével idézzük fel, s  kiállítunk tizenöt műtárgyat a mester saját képzőművészeti gyűjteményéből is.

Munkácsy Mihály 120 éve, 1886-ban járt Amerikában, most pedig Amerikából érkezett képei szerepelnek Békéscsabán.

 

Jegyek elővételben 2006. május 8-tól (hétfő) kaphatók az alábbi kategóriákban:

Teljes árú jegy: 1.500 Ft,

Kedvezményes jegy (diákok és nyugdíjasok számára): 800 Ft

Csoportos jegy (diákok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők számára): 400 Ft

Ingyenes: 6 éven aluli gyermekek, NKÖM kártyával rendelkező közgyűjteményi és közművelődési dolgozók, ICOM kártyával, valamint pedagógusigazolvánnyal rendelkezők számára.

 

 A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1650