Bemutatkozik a békéscsabai Ifiház
Dátum: 2006. április 13, csütörtök
Téma: BemutatkozunkA Dél- Alföldi Regionális Közművelődési Egyesület (DARKE) a 2005 decemberében egy kérdőívet készített, mivel arra volt kíváncsi, melyek azok a feladatok, tevékenységek, amelyeket a DARKE tagjai fontosnak, hiánypótlónak tartanak. Ezek közül az egyik a Közhír folyóiratban a békés megyei és a további dél- alföldi régióbeli intézmények bemutatkozása. Induljon el hát a lavina, az első hógolyó a békéscsabai Ifjúsági Ház, az Ifiház bemutatkozása.A Békéscsabai Ifjúsági Ház és Általános Társaskör 1969 óta működik. Ifjúsági és Úttörőházként kezdte tevékenységét, s az elmúlt évtizedekben elsősorban az ifjúsági korosztály számára szervezte rendezvényeit. A ’90-es évek óta a gyerektől a felnőtt korosztályig mindenki találhat programot, közösséget az idelátogatók közül. Et cetera, et cetera...

Így kezdődik az Ifjúsági Ház azon bemutatása, melyet – ha kérik - csatolunk pályázatainkhoz. Ez egy elég száraz, kurátorszomorító verzió, ezért - egyeztetve a DARKE vezetőségével- igyekszünk egy kicsit kötetlenebb formában bemutatni intézményünket.

’69- ben felépült az akkoriban szépnek és modernnek számító Kulich Gyula Ifjúsági és Úttörőház. /Kulich Gyula (Békéscsaba, 1914. jan. 20. – Dachau, 1944, karácsony): a munkásmozgalom kiemelkedő harcosa, a kommunista ifjúsági mozgalom egyik vezetője, szabósegéd./ A leszállópályához hasonlító, horpadt tetejéről felismerhető épület betöltötte szerepét, rendezvények, csoportok, jókedv és vidámság töltötték meg a gondosan tervezett blokképület falait.

 A játékkészítő szakkörtől a gyermekképzőművész szakkörön át a fiatal pedagógusok klubjáig általában 50- 55 közösség működött itt évről- évre. Koncertek éppúgy voltak, mint pártaktíva értekezletek, lévén a nagyterem volt az egyetlen alkalmas hely a városban hasonló célokra.

Ebben az időszakban lett helyszíne az intézmény a Szólótánc Fesztiválnak, az Országos „A” Osztályos Társastánc Bajnokságnak, kezdődött a ZENIT.

Ugorjunk egy kicsit az időben, egészen a rendszerváltozás utáni évekig, hiszen 1991- től vette át Szente Béla az intézmény igazgatását.  Vezetése alatt látott napvilágot a Csabai Színistúdió, országos hírnevet szerezve magának, került az Ifiházhoz a Bartók Béla Vegyeskar és jóval később a Békéscsabai Társastánc Klub.

’91- től indult el a Casinó, ami a város lakói és a zenészek körében kultikus hellyé vált színvonalas koncertjeivel, utánozhatatlan miliőjével. Ezt követő évben kezdődött az Oriens, majd a Garabonciás Napok, később a SCHERZO. Az ezredforduló után főnixmadárként éledt újjá az alternatív kultúrát képviselő Csalánleves Fesztivál és indult útjára a Művészeti Olimpia, a térség hagyományait felelevenítő Csabai Farsang, valamint az intézmény szervezésében az „A” osztályos Társastánc Bajnokság. A Casinó pedig éppen napjainkban (április 21- én)  nyitja meg újra hangszigetelt kapuit.

Kedves Kollégák, Látogatók! Bátran mondhatom, hogy az Ifiház egyik erőssége a rugalmasság és a segítőkészség! Sokszor oldunk meg megoldhatatlannak látszó kihívásokat. Erre bármikor építhettek, építhetnek. Természetesen a győztes gátfutó is ledönt néha egy- két gátat, de célba ér. (Remélem, hasonlatom kellőképpen árnyalt és érthető.)

És hogy konkrétan kit, milyen üggyel kapcsolatban kereshettek, azt pár mondatban ismertetetem:

 

Szente Béla- igazgató

Az igazgatás egész embert kívánó feladatai mellett a Színistúdió tanára, a város turisztikai fejlődésének segítője. Segítőkészségét, problémamegoldó képességét bátran ajánlom.

Herczeg Tamás - igazgató- helyettes

A Tavaszi Fesztivál, ZENIT fúvószenei fesztivál szervezője, számos szociális témájú kiscsoport, közösség  kapcsolattartója, szervezője, címzetes főiskolai docens, önkormányzati képviselő, szociológus, költő.

Kecskeméti Judit - a gyermek- és pódiumszínházi sorozat, a SCHERZO- Zenész Színpadok Országos Találkozója, az Akusztikus Gitárfesztivál és a Mikulásfesztivál szervezője.

Zsótér Mária - az ifjúsági ügyek koordinátora, egy rendhagyó gyermeknapi fesztivállal fűszerezve.

Hajnal Edit - a civil szféra kiváló szakértője és szereplője.

Paulikné Tóth Krisztina - rendezvények szervezése, fesztiválok részfeladatai tartoznak hozzá.

Varga Anna - a Csabai Színistúdió - olykor embert próbáló- vezetése, diákszínjátszás, az intézmény pályázatainak koordinálása tartozik feladatai közé.

Varga Tamás - a Csabai Farsang, az „A” Osztályos Társastánc Bajnokság, a Csalánleves Fesztivál, táncházi sorozatok, koncertek szervezője, szakszervezeti ügyvivő.

Balastyák Ferenc, Timár Gábor /több alkalommal Skorka Zoltánnal kiegészülve/ - hang-, fénytechnika, rendezvények technikai előkészítése, lebonyolítása, szállítás, karbantartás teszik ki napjaikat, melyek sokszor nyúlnak hosszúra.

 

Dankó Magdolna gazdasági vezető, Báthoriné Szabó Ildikó, Erdei Mariann - gazdasági szakembereink a számok csudálatos világának ismerői, a terembérleti ügyek koordinátorai, a részben önálló intézmények gazdasági feladatainak ellátói.

Kovács Anikó - igazgatási ügyintéző, a beérkező információk, anyagok gyűjtője, elosztója, tárolója.

Ledzényi János, Balázs Viktor - a földszinti információs szolgálat bástyái,

Balogh Gáborné - Jutka, Gyuricza Mária, Kovács Pálné - Julika, Szatmári Sándorné - Anikó pedig a Ház tisztaságáért felelős kollégáink.

 

A Munkácsy Emlékház Mészáros Zsuzsa vezetésével - aki emellett az Ifiház Art Galériájában látható kiállítások szervezője, múzeumpedagógus- az Omaszta Kúria állandó kiállításai mellett időszaki kiállítások, programok (Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója, Szent Iván Éji Kaszinó,  Alkotó Nők Köre és még sorolhatnánk) várják az érdeklődőket. Érdemes beletekinteni a ház vendégkönyvébe, ahol a tárlatvezetés jelzői közt a szakszerű, kedves, lelkiismeretes, fantasztikus, sirály, cool is fellelhető, mely  Zsuzsa mellett Buchan Andrásné - Gyöngyi, Laszkó Tímea és Nemes Imre munkájának köszönhető.

 

Másik tagintézményünk a Tourinform Iroda, amely országos viszonylatban figyelemre méltó elismeréseket kapott. Szigeti Henrietta irodavezető és Vasasné Kővári Katalin mindig segítőkészen várja a betérőket, legyenek azok csabaiak, magyarok, külföldiek, emellett koordinálásukkal szerepel évről- évre sikerrel Békéscsaba az Utazás Kiállításon.

Röviden és tömören így tudtuk bemutatni intézményünket, mely napjainkban újabb utakat keres a közművelődésben, kollégáinkkal megpróbáljuk szakmai munkánkat és az épületet is folyamatosan újítani, fejleszteni. Nem könnyű feladat, de igyekszünk megfelelni a XXI. század kihívásainak. Reméljük, hasznos információkat sikerült nyújtanunk, és ha városunkban járnak, vagy itt laknak, térjenek be egy kávéra, tekintsék meg kiállításainkat, programjainkat!

 

Varga Tamás

 

Ifjúsági Ház és Általános Társaskör, 5600 Békéscsaba, Derkovits sor 2., Tel.: 66/449-222,

Fax.: 66/449-336

Honlap: http://www.ifihaz.hu/

http://www.szinistudio.hu/

Email címek: ifihaz@bekesnet.hu

szervezes@ifihaz.hu

info@szinistudio.hu

 

Forrás: Közhír

 

 

 A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1628