ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ
Dátum: 2004. október 26, kedd
Téma: NAPRAFORGÓA Békés Megyei Magyar – Román Baráti Társaság 2004. évben Borszéken a VII. Kerületi Nagycsaládosok Egyesülete és a "Csupaszív" Nagycsaládos Egyesület gyermekeit üdültette.

A Magyar – Román Baráti Társaság tagjai Gyaraki Sándorné Margit elnök asszony (Békéscsaba) és Farkas Aladár borszéki képviselő jóvoltából egy csodálatos hetet töltöttek Romániában a Hargita megyei Borszéken 2004. augusztus 21-től.Az alábbiakban közöljük az egyik résztvevő beszámolóját:

Gyulai és békéscsabai 9 fős csapatunk közel 11 órányi fárasztó, hosszú utazás után a Maros völgyébe érkezett. Számunkra természetfilmekben látott gyönyörű, hatalmas fenyves erdők, a völgyben kisebb-nagyobb szikladarabok között kanyarodik, fodrozódik a kristálytiszta vizű Maros.

Borszék és környéke szintén gyönyörű, tiszta a levegő, csodálatos a táj, ameddig a szem ellát mindenütt hegyek-völgyek, legelésző tehén– és birkacsordák.

Idegenvezetőnk, Farkas Aladár úr először Borszéket mutatta be. A híres borszéki ásványvíz kutakat, ahol minden kútból más ízű és gyógyhatású víz folyik. A palackozó üzem látogatása során a gyerekek és a felnőttek számára is érdekes dolgokat láttunk. Sokat sétáltunk a jégbarlangnál, a medvebarlangnál, a régi bánya területén. Legnehezebb gyalogtúránk a Bükk Havas (1310 m) megmászása volt, de talán a legemlékezetesebb is. A Borszéken kívüli programokra mikrobusszal vittek minket. Ditro városába, szárhegyi kastélyba, gyergyói havasoknál Gyergyószentmiklósra, Gyilkos – tóhoz, Békás – szoroshoz. Ellátogattunk Békásra a mesterséges víztározóhoz, a csiki havasoknál Csíkszeredára, Székelyudvarhelyre. Korondnak külön varázsa van a gyékényből, fából, gyapjúból és kerámiából készült tárgyak kirakodóvásárának látványa miatt. Jártunk Sovátán a híres Medve tónál, Parajdon a sóbányában.

Vendéglátóink csodálatosan megszervezték szállásunkat, programjainkat, étkezéseinket.

Köszönjük minden kedves borszéki családnak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy csapatunk kitűnő ellátásban részesüljön.

Egy fantasztikus hetet töltöttünk Borszéken, sok kedves emberrel ismerkedtünk meg, számunkra csodálatos volt minden és örökre szívünkbe zártuk felejthetetlen élményeinket.

 

Sajben Jánosné

 A cikk tulajdonosa: CSABANET - Békés Megye Kulturális Portálja
http://www.csabanet.hu

A cikk webcíme:
http://www.csabanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1181