Hétfő, 2021. Október 25.Blanka, Bianka napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1825
1825-ben e napon született Ifj. Johann Strauss, a keringőkirály

 
 

  Pályázat: Tájházak digitális tartalomfejlesztése

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Múzeumok Mindenkinek Programja, a Kultúra az Interneten Alapítvány és a Magyarországi Tájházak Szövetsége pályázatot írnak ki magyarországi tájházak digitális tartalomfejlesztésére. A pályázat célja: A helyi közösségi életben aktív szerepet játszó tájházak interneten történő, önálló, saját honlappal való, folyamatos, naprakész megjelenése; ezáltal a helyi közösségi életet erősítő kulturális rendezvények, múzeumpedagógiai programok nagyfokú népszerűsítése.A pályázaton elnyert összeget a tájház honlapjának elkészítésére kell fordítani. A honlap kivitelezését, grafikai tervezését, valamint folyamatos frissítését a Kultúra az Interneten Alapítvány végzi a www.museum.hu oldalról letölthető részletes dokumentációnak megfelelően.

Pályázók köre: A magyarországi működési engedéllyel rendelkező tájházak fenntartói. A pályázaton való részvétel feltétele, hogy a fenntartó kezelésében lévő tájház rendelkezzen éves kiállítási tervvel és/vagy rendezvénynaptárral, valamint a szükséges 10 % önrésszel.

Általános információk: A Kultúra az Interneten Alapítvány - a Magyar Múzeumok Honlapja több éves üzemeltetése során szerzett tapasztalatai alapján - olyan stratégiát dolgozott ki, amely hatékony segítséget nyújt a tájházak digitális tartalomfejlesztéséhez. Kulturális örökségünk kisebb, bár nem kevésbé jelentős helyszínei - anyagi források hiányában - nem jelenhetnek meg színvonalas, látogatóbarát honlappal az Interneten. A hiány orvoslására kidolgozott új stratégiát három fontos tényező határozza meg: az igényes, szakszerű megvalósítás, a gazdaságos megoldások és a hosszú távú fenntarthatóság elve. Jelen pályázat keretében a Kultúra az Interneten Alapítvány a nyertes pályázók számára korszerű, színvonalas megjelenésű, magyar és angol nyelvű honlapot készít, valamint a tartalom igényes összeállításában szakmai segítséget nyújt a nyertes tájházaknak.

A pályázaton elnyerhető támogatás összege: A pályázaton elnyerhető a honlap készítése, valamint egy éves fenntartása (tárhely 100Mbit-es szerveren, karbantartás, szaktanácsadás) bruttó költségének 90%-a, azaz pályázatonként 150 750 Ft. A teljes költség 60%-át a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Múzeumok Mindenkinek Program, 30%-át pedig az Alapítvány finanszírozza. A pályázónak a fennmaradó 10% önrészt kell biztosítania, melynek bruttó összege 16 750 Ft.

A nyertes pályázatok száma: maximum 10 (tíz) darab

A pályázat postai feladásának határideje: 2005. október 15.

A pályázat benyújtásának helye: A pályázatok postai úton nyújthatók be az alábbi címen: Magyarországi Tájházak Szövetsége, 3758 Jósvafő, Pf. 2

A pályázatnak az alábbiakat kell tartalmaznia: - hiánytalanul kitöltött adatlap,

- nyilatkozat az önrészről; - a múzeumi működési engedély másolata; - a tájház leírása (max 3 db. A4-es oldal), vagy a jelenlegi állapotot bemutató kiadvány (prospektus, szórólap, TKM füzet, honlap.

A tájház leírásának az alábbiakat kell tartalmaznia: - a tájházban végzett múzeumpedagógiai tevékenység; - a tájház szerepe a (kis)térség közművelődési és vendégforgalmi tevékenységében; - valamint az esetleges korábbi szakmai elismerések (Év múzeuma, Év tájháza, stb).

Hiánypótlás: A pályázat beérkezését követően - hiányos pályázat esetén - a kiírók egyszeri alkalommal, 8 napos határidővel biztosítanak lehetőséget a pályázónak.

A pályázatok elbírálása: A pályázatok elbírálására felálló öttagú bíráló bizottság (amelybe egy-egy főt a három kiíró szerv, a fennmaradó két főt pedig a szabadtéri néprajzi muzeológiai szakfelügyelet delegálja) előre lefektetett szakmai szempontok alapján hozza meg döntését, melyek közül a legfontosabbak a következők: a tájház helye, súlya a hazai tájház-hálózatban; a tájházban képviselt értékek mennyire reprezentálják az adott tájegységet; a tájház, mint muzeális intézmény szakmai színvonala (enteriőr, egységes időhorizont, a bemutatott műtárgyegyüttes belső arányai, egységes arculat, közérthetőség); a tájház látogatottsága, annak szezonalítása, helye és szerepe a térség vendégforgalmában; a tájházi funkciók kiteljesítése (idegenforgalom, múzeumpedagógia, helytörténeti-, honismereti funkciók, kézműves foglalkozások, stb); a tájház múzeumpedagógiai szerepe; az idegen nyelvű tájékoztatás eszközei; kiadványok; a tájház programkínálata, időtávja; a tájház fizikai állapota (épület, melléképületek, kert, környezet).

A nyertes pályázókkal a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, valamint a Kultúra az Interneten Alapítvány támogatási szerződést köt, amelynek keretében a pályázók a pályázat megvalósulását (honlap létrehozása + egy éves fenntartás) követő két évre kötelezettséget vállalnak a honlap fenntartására, valamint frissítésére, az Alapítvány számára történő folyamatos, meghatározott időnkénti információküldés útján, amely a tájház honlapjának karbantartását, aktualizálását szolgálja.

Nem kaphat támogatást az a tájház, amely nem tett eleget a 198/2001 (X. 19.) Korm.rendelet alapján kötelező statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségének.

A pályázathoz adatlap letölthető a www.kultura.hu, ill. a www.museum.hu oldalakról, valamint igényelhető a Tájházszövetségnél.

A honlapkészítésről szóló részletes dokumentáció a www.museum.hu oldalain érhető el.

 

 
2005. október 10, hétfő 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.