Hétfő, 2021. Október 25.Blanka, Bianka napja  

  Rovatok
. Kezdőlap
. Csemegéző - Ajánló
. Pályázat
. Kitekintő
. Tallózó
. Mozi - Színház
. Könyvajánló
. Olvasóink írták
. Napraforgó
. Korábban írtuk
. Kék Bolygó
. Bemutatkozunk
. Webtanterv
. Archívum
 
 

  Menü
. Kultúrjog
. Kiállítások
. Játszótér
. Linkek
. Kulturális szaknévsor
. REGCIVIL
. Keresés
. Hírlevél
. Partnereink
. Honlapok
szerverünkön
. Impresszum

Szolgáltatásaink
. Szerver üzemeltetés
. Hirdetés
 
 

  Hirdetés
 
 

  Keresés


 
 

  Évfordulók
Évfordulók
1825
1825-ben e napon született Ifj. Johann Strauss, a keringőkirály

 
 

  Kitekintő: UTAZÁS 2005. - BÉKÉS MEGYE - BELFÖLDI DÍSZVENDÉG


Békés megyében a turisztikai vonzerők fejlesztése az elmúlt években örvendetes módon megindult, amelynek eredményeként kínálatunk úgy mennyiségben, mint minőségben gyarapodott. Egy 2003-ban kezdődött – a Békés Megyei Önkormányzat közvetlen szerepvállalásával lezajló, 18 településre kiterjedő – megyei turisztikai marketing-összefogás révén az utazni vágyók egyre több forrásból értesülhetnek megyénk turisztikai lehetőségeiről.Talán ennek is köszönhető, hogy a 2005. évi Utazás kiállítás belföldi díszvendégének Békés megyét kérte föl a Hungexpo Rt. A kiállításon standunkon elérhetők lesznek a tavalyi év folyamán elkészült „Természetesen Békésben” című megyei turisztikai imázs kiadvány mellett új tematikus kiadványaink: a „Fürdőkalauz Békés megyében”, az „Aktívturizmus Békés megyében”, a „Látnivalók Békés megyében” című füzetek valamint Békés megye 2005. évi rendezvény naptára. Ezen kívül itt mutatjuk be új megyei turisztikai honlapunkat: www.turizmus.bekesmegye.hu címmel. Megéri ellátogatni 2005. március 17 és 20 között az EXPO területén a B Pavilonban található 6-os számú standunkra, hiszen gasztronómiai kóstoltatók mellett értékes tárgynyereményeket, utazásokat sorsolunk majd ki.

 

Békés város az Utazás 2005. kiállításon a természeti turizmus lehetőségének bemutatására helyezi a hangsúlyt; elsősorban a természeti szépségek, valamint a horgász-vadász turizmus kedvelőit várják standjukhoz. A bemutatkozás egyik apropója a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület 1 milliárd forintos projektje, melynek keretében kishajó kikötő és csónak átemelő épül a Kettős-Körösön, valamint túraútvonalat alakítanak ki az Élővíz-csatorna partján. Másrészről testvérvárosuk, Gyergyószentmiklós természeti szépségeit, téli és nyári túralehetőségeit és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat szeretnék megismertetni. Emellett helyet kap a hagyományos nagyrendezvények (Békés-Tarhosi Zenei Napok, Madzagfalvi Napok), valamint a városban működő turisztikai jellegű vállalkozások bemutatása is.

 

2005-ben Békéscsaba 30 m2-es területen a már jól ismert, s a látogatók körében is kedvelt szlovák népi podsztyenás (előtornácos) házzal, és a „BÉKÉSCSABA, ahol a kerítés is kolbászból van” szlogent szem előtt tartva jelenik meg a Kiállításon, a már jól bevált, méteres csabai vastagkolbászokból álló két kolbászkerítéssel, a napi kolbásztöltő bemutatókkal, kolbászkóstolókkal és a már hagyományosnak számító kolbászárveréssel. Elsődleges célunk a csabai kolbásznak, mint a város legnépszerűbb és legeladhatóbb turisztikai termékének, valamint a hungarikumra épülő Csabai Kolbászfesztiválnak további népszerűsítése. Ezen kívül a városhoz számtalan szállal kötődő Munkácsy Mihály nyomán a „Munkácsy Békéscsabán” program propagálása; valamint a 2002-ben alakult Körösök Völgye Natúrpark bemutatása, a Kiállításon debütáló, igényes kivitelű imázs-, és túraútvonalakat tartalmazó kiadvánnyal.

 

A Gyomaendrőd város idegenforgalmi kínálatában fontos szerepet játszó Liget Gyógyfürdő teljes felújítása – mintegy 1 milliárd Ft-os beruházás keretén belül – 2004-ben fejeződött be, így a fürdő fedett uszodával, gyógyvizes élményelemekkel működő lazító medencével és gyógyközponttal bővült. A strand és a Hármas-Körös vonzásán kívül a gyomaendrődi és környéki programok kínálnak lehetőséget a tartalmas kikapcsolódásra, mint május elején a Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál, augusztusban a VW Bogártalálkozó, valamint a Nemzetközi Halfőző Verseny, vagy a több településen zajló Suttyomba Népzenei Fesztivál, és a fiatalok körében népszerű, Köröstarcsán megrendezésre kerülő MAMF. A Körös-Vidék talán legszebb tájának - a Sebes- és Kettős-Körös találkozásánál - jellegzetességeit idézi majd a városi stand, ötvözve a népművészettel.  

 

Gyula város idegenforgalmi kínálata 2005-ben kiteljesedik, mivel Magyarország legnagyobb fedett fürdőkomplexuma, a Várfürdő a szolgáltatások teljes körével várja vendégeit, valamint 2005. május 20-án kitárja kapuit a már több éve felújítás alatt álló Gyulai vár és vármúzeum (mely egyben a  Gyulai Várszínház méltó helyszíne is). A városi standon olyan meglepetésekkel várják az érdeklődőket, mint pálinka, gyulai kolbász és májas, tarhonya, valamint kézzel készített ún. "Százéves" bonbon. Egész éven keresztül zajló kulturális rendezvényeikre az Utazás kiállítás helyszínén színpadi produkciókkal hívják fel a figyelmet: zenekarok, középkori kikiáltók és hastáncosok szórakoztatják majd a közönséget. Emellett ismét megrendezésre kerül a Gyulai Várszínház hagyományos kvízjátéka, mellyel a vállalkozó kedvűek jegyeket nyerhetnek a nyári előadásokra. 

 

A Marosháti térség kiemelt idegenforgalmi központja Tótkomlós, ahol a „Dél-Alföld legszebb rózsájaként” emlegetett fürdőben teljesen megújult épületben, hangulatos és családias környezettel, modern gyógy- és strandszolgáltatások várják a vendégeket. Tótkomlós népe megőrizte a szlovák tradíciókat, a nyelvhasználat mellett a díszítőművészetben és a gasztronómiában is – ezt reprezentálják majd a kiállításon is szlovák ételek bemutatójával, kulturális és szórakoztató programokkal. A térség országos hírű rendezvényei: májusban a tótkomlósi Szárazkolbász Verseny, júniusban a Mezőhegyesi Nemzetközi Kanca- és Ménverseny, és augusztusban a Medgyesegyházi Dinnyefesztivál.

 

Orosháza városalapítási évfordulóján 2005-ben, már a felújított Szántó Kovács János Múzeum tekinthető meg, mely új állandó kiállítással, könyvtárral, gyermekfoglalkoztatóval és múzeumi bolttal várja a látogatókat.

Gyopárosfürdő – „Az Alföld Gyöngye”, 2004. májusában megnyílt élményfürdőjével, új szlogennel várja vendégeit. A „Wellness Természetes Környezetben” elsősorban az üdülő övezet Magyarországon egyedülálló, természetes, festői környezetben való elhelyezkedésére utal.

A város számos rendezvénynek ad otthont: ebben az évben lesz Nemzetközi Hajómodellező Verseny, Mot-Oros Hétvége, Nyári Kulturális Napok, Veteránjármű-találkozó, Európai Kenyérünnep, Nemzetközi Lovas Bajnokság és Nemzetközi Solymásztalálkozó. Az idei év újdonságai a Fürdővárosok Fúvószenekari Fesztiválja és a Gyopárosi Országos Szalonnasütő Verseny. Városunk kiemelkedő sportrendezvénye a novemberi Női Erőemelő Európa-bajnokság.

 

A Sárréti térségben, Füzesgyarmaton 2005-ben valósul meg az a 200 m Ft-os beruházás, melynek keretén belül fedett termálmedencét, kezelőhelyiségeket és 2 gyógymedencét létesítenek. Szintén a sárréti turizmus fejlesztésére irányuló projekt a Phare-pályázatból támogatott falusi szálláshely kialakítása Dévaványán, illetve az ehhez kapcsolódó szakemberképzés. Az idén július 1. hétvégéjén, Szeghalmon rendezik az 1. Sárréti Boszifesztivált. A vidám rendezvénysorozatban felelevenítik a boszorkányokhoz, boszorkányégetésekhez kapcsolódó hiedelmeket, aminek az alapját az adja, hogy Szeghalmon történt az utolsó magyarországi boszorkányégetés. A térség további nagyrendezvényei a Körösladányi Napok júniusban, a Sárréti Piknik augusztusban a Vésztő Mágori Történelmi Emlékhelyen. A térségben érdemes ellátogatni a sárréti növény- és állatvilágot megismertető Réhelyi Bemutatóközpontba, ahol – egyebek közt - megtekinthető néhány példány hazánk legnagyobb túzok populációjából.

 

Szarvas városa ad otthont Magyarország egyik legnívósabb lovas eseményének, a 2005. július 21-24. között megrendezésre kerülő III. Lovas Világtalálkozónak.  A magyar csikósok, lovas íjászok, huszárok, honfoglalás-kori hagyományőrzők, lovas tornászok, fogathajtók és díjugratók bemutatói mellett a rendezvény legpompásabb színfoltja a világ más tájairól érkező lovas küldöttségek parádés bemutatója és felvonulása lesz. A rendezvénysorozathoz kapcsolódik a Nemzetközi Pásztortalálkozó és Dudásfesztivál, valamint a Körös Napok programjai.

A város turisztikai kínálatának körét bővítették a 2004-ben átadott, teljesen felújított Városi Gyógyfürdővel, a Körös-Maros vidéki táj jellegzetes arculatát bemutató, 2003-ban felavatott modern komplexummal, a Körösvölgyi Látogatóközponttal, illetve a Körös-holtág partján, festői környezetben található, színvonalas Aranyszarvas Appartmanház felépítésével.

Forrás: Békés Megyei Turisztikai Hírlevél

 

 

 
2005. február 20, vasárnap 
 

 

Kezdőlap : Kitekintő : Tallózó : Mozi-Színház : Bemutatkozunk : Olvasóink írták : Könyvajánló : Pályázat : Csemegéző : Archívum
Kulturális szaknévsor : Linkek : Keresés : Fórum : Impresszum
Szerver üzemeltetés : Hirdetés


Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.